Tallinna ensikertalaisille

Tallinna ensikertalaisille

Tallinna on yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista. Halusin tässä merkinnässä kirjoittaa lähes ensikertalaisen silmin, sillä olen käynyt Tallinnassa vain muutaman kerran elämässäni. Jos siis olet vasta Tallinnaan tutustumassa (tai ehkä tunnet kaupungin jo hyvinkin), tässä on asioita, joita Tallinnassa voi käydä kokeilemassa.

Kävin Tallinnassa kiertelemässä vanhassakaupungin hulinassa, testasin eri ravintoloita sekä kahviloita, kävin vesipuistossa sekä myös elokuvateatterissa. Tämän lisäksi ehdin tutustua Telliskivi Loomelinnakin luovaan keskukseen.

Tallinna yhtä kuin vanhakaupunki?

Mielestäni Tallinnan vanhakaupunki on yksi kaupungin mielenkiintoisimmista alueista ja ehdottomasti se ensimmäinen paikka, johon ensikertalaisen kannattaa suunnistaa. Vanhakaupunki tarjoaa menneen ajan tunnelmaa. Siellä on hyviä ravintoloita ja mielenkiintoisia putiikkeja, ja sieltä saa hienoja valokuvia. Kaiken keskuksena on Raatihuoneentori, jossa on kesäisin ulkoilmakahviloita, markkinoita, konsertteja ja muita tapahtumia. Talvisin aukiolla järjestetään joulutori.

tallinn_estonia
Suunta kohti vanhaakaupunkia.

tallinn_estonia
Raatihuoneentori vanhassakaupungissa.

tallinn_estoniatallinn_estonia
Tämä patsas näyttää pelottavasti kuolonsyöjältä. 😀

tallinn_estonia
Näkymä Toompean kukkulalta.

tallinn_estoniatallinn_estoniatallinn_estonia

Helposti löydettävät vanhankaupungin ravintolat

Koska olen melko ruokaorientoinut ihminen, ajattelin kertoa vähän vanhankaupungin ravintoloista. Olen toistaiseksi viettänyt vain lyhyitä aikoja Tallinnassa, joten nämä ravintolat löytää melko hyvin vain kävelemällä ympäriinsä vanhankaupungin suosituimmilla alueilla.

Turisteja houkuttelevasta keskiaikaiseksi tehdystä ravintola III Draakonista saa erinomaista pinaattipasteijaa ja kuulemma myös hirvenlihakeitto on maukasta. Paikka on jo persoonallisen henkilökunnan sekä keskiaikaisen sisustuksensa puolesta käymisen arvoinen. Ravintolan löytää Raatihuoneen laidalta osoitteesta Raekoja plats 1.

tallinn_estonia
III Draakon.

Iltaa kannattaa viettää tunnelmallisessa Hell Hunt -olutravintolassa, joka on suosittu niin paikallisten kuin turistienkin parissa. Suosittelen kokeilemaan ravintolassa virolaista valkosipulileipää eli küüslauguleibiä (tai miten se sitten taivutetaankaan), jonka mukana tulee vaalea dippikastike. Vie kielen mennessään! Ravintola sijaitsee osoitteessa Pikk 39.

Tallinn 2017

Kun kahvihammasta alkaa kolottaa, voi turvallisin mielin eksyä vanhassakaupungissa ja todennäköisesti löytää jonkin kulman takaa mieleisensä kahvilan. Jos kuitenkin haluaa kokeilla hienoa ja perinteistä kahvilaa, kannattaa käydä Viron vanhimmassa kahvilassa, Maiasmokkissa. Sieltä saa paikallista Fazerin sinistä eli Kalev-suklaata sekä tietenkin kakkua ja erilaisia kahveja. Toisessa kerroksessa on myös ravintola, josta saa paikallista ruokaa. Maiasmokkin osoite on Pikk 16.

tallinn_estonia
tallinn_estonia
tallinn_estonia
tallinn_estonia

Vesipuistossa läiskyttelyä

Viron kylpylätarjonta on houkuttanut minua kauan aikaa. Tunnetuin kylpyläkaupunki Virossa on tietenkin Pärnu, mutta koska en ollut menossa sinne tällä kyseisellä reissulla, etsiskelin Tallinnassa olevia mahdollisia paikkoja rentoutumiselle. Päädyin vesipuisto Kalev Spahan, jonka yhteydessä on myös hotelli sekä liikuntakeskus. Vesipuisto on aivan vanhankaupungin läheisyydessä, joten sinne on lyhyt matka keskustasta ja satamasta.

tallinn_estonia

Olin erittäin tyytyväinen Kalev Spahan. Uimareille löytyy vesipuistosta 50 metrin uima-allas sekä 25 metrin uima-allas. Kolme eri kokoista poreallasta takaavat, että uimisen jälkeen voi rauhassa rentoutua lämpöisen klooriveden syleilyssä.

Lapsille on olemassa kaksi lastenallasta. Lisäksi vesipuistossa on kolme eri vesiliukumäkeä, joista kaksi on aikuisille sallittuja. Kokeilin itse tietenkin hurjimman näköistä vesiliukumäkeä, joka on iso musta tuubi. Laskin alas täysin pimennossa enkä tiennyt lainkaan, mitä tuleman piti. Tästä sai aikamoisen adrenaliiniryöpyn, mutta olihan se hauskaa.

Ei pidä myöskään unohtaa saunoja. Vesipuistossa on kaksi yleistä saunaa: tavallinen suomalainen sauna ja höyrysauna. Höyrysaunassa oli hauskat värikkäät valot penkkien alapuolella, joten ristin sen discosaunaksi. Myös pesutiloissa on kaksi suomalaista saunaa sekä kylmävesiallas, johon en kokenut kuitenkaan tarvetta mennä.

Vesipuiston hinnat vaihtelevat sen mukaan, meneekö sinne arkisin vai viikonloppuisin, kuinka kauan haluaa uida ja onko tavallinen asiakas vai kanta-asiakas, lapsi vai aikuinen jne. Aikuisten 1,5 tunnin kertalipun hinta oli 7,50 euroa arkisin ennen kello 15. Ei ollenkaan paha hinta. Kalev Span tiskiltä saa rannekkeen, jolla saa pukutiloissa elektronisesti lukittua ja avattua pukukopin. Ylimenevästä ajasta pitää maksaa joku pieni summa per minuutti, joten huolehdin siitä, että ehdin ajoissa piipata itseni ulos.

Mukaan kannattaa ottaa oma pyyhe, shampoo ynnä muut pesunesteet sekä jokin istuinalusta saunoihin, koska en nähnyt ainakaan missään mitään kertakäyttöisiä istuinalustoja. Myös uimakengät tai -sandaalit olisivat tehneet märkätiloissa liikkumisesta mukavampaa, mutta enhän minä tietenkään mitään sellaisia ollut pakannut matkaan mukaan. Kalev Spasta saa kyllä vuokrattua pyyhkeen ja uima-asun, jos ne ovat jääneet kotiin.

Kaiken kaikkiaan tämä ensimmäinen vesipuistokokemukseni Virossa oli oikein onnistunut. Mikään ei piristänyt harmaata päivää paremmin kuin saunominen, adrenaliini ja porealtaissa kelluminen.

Sushia ennen elokuvateatteria

Kävin Tallinnassa testaamassa elokuvateatteri Apollo Kinon, joka sijaitsee kauppakeskus Solariksessa. Minusta tuntuu, että tämä elokuvissa käyminen eri maissa alkaa muodostua jo jonkinlaiseksi teemaksi. Tällä kertaa uutuuselokuvan lipun hinta oli 6,50 euroa, joten aika lailla kohtuullisissa hinnoissa pysytään Virossakin. (Roomassa lipun hinta oli 6 euroa.) Empiirinen tutkimukseni jatkunee seuraavissa maissa joskus tulevaisuudessa.

tallinn_estonia

Se hyvä puoli on kauppakeskuksessa olevassa elokuvateatterissa, että ennen elokuvaa ehtii käydä syömässä kaikessa rauhassa, kun on jo samassa paikassa kuin elokuvateatteri. Näköpiiriini sattui kauppakeskuksessa oleva sushiravintola Tokumaru Ramen & Sushi, joten sinnehän minä suunnistin.

tallinn_estonia
Sushi ennen elokuvaa on aika lailla täydellistä ruokaa – siitä ei jää raskas olo.

Urbaania meininkiä Telliskiven alueella

Telliskivi Loomelinnak on Tallinnan luova keskus, joka sijaitsee Kalamajan kaupunginosan nurkilla lyhyen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Alueesta on tullut muutaman viime vuoden aikana trendikäs paikka vierailla. Päiväreissulla voi tulla kiire, jos haluaa käydä Telliskivessä ja nähdä vielä muitakin paikkoja Tallinnassa ennen kuin pitää juosta takaisin laivaan. Kannattaa siis varata vähän aikaa vierailulle, ellei sitten tiedä tasan tarkkaan, mihin haluaa mennä.

Tallinn 2017

Telliskivessä on paljon erilaisia kauppoja ja ravintoloita sekä tapahtumia. Täältä löytyvät esimerkiksi kotoisa ja tunnelmallinen F-hoone-ravintola, gluteeniton ravintola Kivi Paber Käärid ja pikku puoteja, kuten luomukahvia ja -teetä myyvä OrganicDay sekä perinteistä virolaista tummaa leipää myyvä Muhu Pagarid -leipomo. Alueella voi myös käydä erilaisissa näyttelyissä, konserteissa ja lauantaisin järjestettävällä Telliskiven kirpputorilla.

Telliskiven keskuksen lähettyviltä löytyy lisäksi käsityöoluisiin ja erikoisviineihin erikoistunut kauppa SIP, jossa on kattava valikoima niin virolaisia kuin muidenkin maiden tuotteita.

telliskivi_tallinn1
Nyyttejä F-hoonessa.

telliskivi_tallinn4 Vasemmalla Kivi Paber Käärid -ravintola.

telliskivi_tallinn3
Telliskivi on boheemimpi muuhun Tallinnaan verrattuna ja esimerkiksi katutaidetta voi ihailla erilaisten graffitien muodossa.

telliskivi_tallinn5
telliskivi_tallinn6
telliskivi_tallinn7

On aika ihastuttava paikka tuo Telliskivi, jos tykkää vähän rappioromantiikasta, niin kuin minä. Vierailu perinteisten paikkojen ulkopuolella tekee Tallinnan reissusta ehdottomasti mielenkiintoisemman. Kaupungissa on vielä paljon, mitä en ole nähnyt. Viro on mielenkiintoinen matkakohde, joten suuntaan sinne mielelläni tulevaisuudessakin.

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.