Harry Potterin jäljillä Lontoossa

Harry Potterin jäljillä Lontoossa

Harry Potter on kirja- ja elokuvasarja, ilmiö sekä oleellinen osa brittiläistä kulttuuria. Luin ensimmäiset neljä Harry Potter -kirjaa joskus muinoin teini-ikäisenä ja aihe on siitä saakka ollut lähellä sydäntäni. Lontoossa on otettu hyvin huomioon Potter-kirjojen ja -elokuvien suosio ja aiheesta innostuneille löytyykin sieltä paljon nähtävää ja koettavaa. Tässä merkinnässä on kokemuksiani Warner Brothersin The Making of Harry Potter -studiokierroksesta, Harry Potter and the Cursed Child -näytelmästä sekä King’s Crossin juna-asemalla olevasta The Harry Potter Shop at Platform 9 ¾ -kaupasta.

Warner Bros. Studio Tour London: The making of Harry Potter

Warner Brothersin The Making of Harry Potter -filmistudiokierros avattiin Leavesdenin studioille Watfordiin vuonna 2012. Tämä studiokierros oli yksi reissuni kohokohdista! Siellä sitä vasta tajusikin, kuinka paljon työtä on mennyt koko kirjasarjan filmatisointiin. Lippuja studiokierrokselle saa hankittua Warner Brosin virallisilta sivuilta. Ostetusta lipusta saa sähköpostiin koodin, jota vastaan saa oikean lipun paikan päällä. Vaihtoehtoisesti voi tilata lipun kotiin (Britannian ulkopuolelle) vähintään 28 päivää ennen vierailua ja maksaa siitä toimituskulut. Yksi aikuisten lippu maksoi £39 sähköpostiin tilattuna.

Kuinka sinne pääsee?

On hyvä varata reipas tunti aikaa päästä Lontoon keskustasta Warner Brosin studioille. Helpoiten Warner Brosin studioille pääsee ottamalla Eustonin asemalta junan Watford Junctionille. Suoralla junayhteydellä (London Midland) matka kestää noin 20 minuuttia. Muilla junilla (London Overground) menee noin 50 minuuttia. Ostimme kaikille neljälle meistä meno-paluu-junaliput (return) Eustonin asemalta. Myös Oyster Cardia olisi voinut käyttää lataamalla siihen vain tarpeeksi saldoa, mutta me päädyimme asioimaan London Midlandin asiakaspalvelussa, koska siinä vaiheessa oli jo kiire ehtiä ajoissa studioille, eikä ylimääräiseen säätöön ollut aikaa.

Watford Junctionin aseman ulkopuolella on bussipysäkki, josta kulkee busseja melko tiuhaan tahtiin Warner Brosin studioille. Matka kestää noin 15 minuuttia. Edestakainen matka maksaa £2,50 per henkilö ja sen voi maksaa ainoastaan käteisellä.

The making of Harry Potter
Bussista ei voi erehtyä. 😀

Studiokierros

Millaista oli mennä Harry Potter -filmistudiokierrokselle, jossa suurin osa kävijöistä oli lapsiperheitä? No eipä se horjuttanut melkein kolmekymppisen itsetuntoa lainkaan. Pitää tehdä asioita, joista tykkää.

Warner Brosin studioilla tutkitaan laukut ja tehdään pikainen turvatarkastus, ennen kuin sinne pääsee sisälle. Aulasta saa halutessaan vuokrata digitaalisen opuksen kuulokkeineen £4.95 hintaan, mutta pärjäsin varsin hyvin ilmankin sitä.

Harry_Potter_Leavesden_entrance_by_Karen Roe
Sisäänkäynti Warner Brosin studioille. (Kuva: Karen Roe. Alkuperäinen kuva. Lisenssi: CC BY 2.0. Kuvaa leikattu pienemmäksi.)

The making of Harry Potter

Studiokierros alkaa siten, että yleisö viedään huoneeseen, jossa näytetään noin muutaman minuutin videopätkä elokuvien tekijöiden kommenttien kera ja sitten opas antaa ohjeita alueella liikkumiseen. Tämän jälkeen jatketaan sisälle elokuvateatterihuoneeseen, jossa katsotaan lyhyt videoklippi Harry Potter -elokuvien filmatisoinnista ynnä muusta. Sitten onkin aika astua suuren salin ovista sisälle ja aloittaa kiertely.

The making of Harry Potter
Synttärisankarit saavat yleensä kunnian avata ovet Narni— ei kun Tylypahkaan.

Suuressa salissa on tupapöydät ruokailuvälineineen ja salin päädyssä saa tarkastella Tylypahkan opettajien hahmoja.

The making of Harry Potter The making of Harry Potter
The making of Harry Potter The making of Harry Potter
The making of Harry Potter

Suuresta salista pääsee toiseen suureen tilaan, jossa on Harry Potter -elokuvien lavasteita aivan laidasta laitaan.

The making of Harry Potter Liekehtivän pikarin tanssiaisasuja.

The making of Harry Potter
Opas kertoi peruukeista.

The making of Harry Potter The making of Harry Potter
The making of Harry Potter The making of Harry Potter

Suosikkejani olivat Dumbledoren huone, Severuksen tyrmä taikajuomineen ja kohtaus Kuoleman varjelukset, osa 1 -leffasta, jossa jästitiedon opettaja roikkuu ilmassa ja Voldemort sekä kuolonsyöjät istuvat pöydän ääressä.

The making of Harry Potter Sisäänkäynti Dumbledoren huoneeseen.

The making of Harry PotterThe making of Harry Potter Taikajuomat tulilla.

The making of Harry Potter
Huispauskaapuja.

The making of Harry Potter Kaikenlaisia pimeän taikuuden esineitä.

The making of Harry Potter
Kuoleman varjelukset, osa 1:n kohtaus. Hyytävää meininkiä.

Kielletty metsä -osio avattiin Warner Brosin studioilla maaliskuun lopussa 2017, joten pääsin sopivasti näkemään tämän uutuuden. Olihan se ihan kiva, mutta mielestäni studioilla oli mielenkiintoisempiakin paikkoja. Ehkä odotukseni olivat liian korkealla sen suhteen. Oli siellä hevoskotka Hiinokka ja muutama hämähäkki ja sai nähdä kivan erikoistehosteen livenä, mutta tämä osio jätti minut vähän puolitiehen.

The making of Harry Potter

Kielletystä metsästä tultiin ensimmäiseen pieneen lahjakauppaan, joka jätti minut yhtä puolitiehen. Siellä ei ollut mitään kovin mielenkiintoista, jotain mukeja ja sen sellaisia, mutta paremmat tuotteet löytyvät aulassa olevasta suuremmasta krääsäkaupasta. 😀

Tästä pienestä kaupasta jatkettiin eteenpäin Tylypahkan junalle ja siihen se puolitie sitten loppuikin. Tylypahkan juna oli niin hieno! Yksi ehdoton suosikkini. Lisäksi sen lähettyvillä olevassa Hogwarts Express -kaupassa oli oikeasti hienoja vaatteita, vaikkakin melko kalliita. Huppari ja T-paita jäivät nyt ostamatta, mutta tämä kauppa oli parempi kuin se aikaisempi puoti.

The making of Harry Potter

Junan lähettyvillä on myös useampi kärry puoliksi seinässä kiinni, joten omia kuvia saa ottaa laiturilla 9 ¾ niin paljon kuin sielu sietää. Muitakin kivoja erikoisjuttuja täällä oli niin kuin aikaisemminkin jo kierroksella, mutta jätetään nyt jotain ylläriksi vierailijoille.

The making of Harry Potter The making of Harry Potter
Kohtaus ensimmäisestä Potter-elokuvasta, jossa Harry ja Ron ystävystyvät matkalla Tylypahkaan.

The making of Harry Potter Taikamaailman kirjoja ja lehtiä.

Junan jälkeen tultiin kahvilaan, jossa myytiin mm. kermakaljaa sekä kermakaljajäätelöä. Ilmeisesti kermakalja jakaa mielipiteitä, mutta minä kyllä tykkäsin!

The making of Harry Potter
Tämä oikean elämän versio juomasta oli mukavan kylmää, makeaa ja kermaisaa.

Kahvilasta tie jatkui ulkoilmaan katselemaan Likusteritietä (Privet Drive) ja Poimittaislinjaa (Knight Bus). Lisäksi ulkopuolella oli Tylypahkan silta ja siinä sivussa James ja Lily Potterin talo.

The making of Harry Potter The making of Harry Potter
The making of Harry Potter The making of Harry Potter
Potterien talo.

Tämän jälkeen tultiin taas sisätiloihin, josta löytyi kaikenlaisten otusten naamioita ja muita lavasteita.

The making of Harry Potter The making of Harry Potter
The making of Harry Potter Viistokuja oli studiokierroksen parhainta antia.

Aivan kierroksen lopussa oleva suhteellisen suurikokoinen pienoismalli Tylypahkan linnasta oli vaikuttavan näköinen. Siinä kohtaa tuli melkein tippa linssiin, kun taustalla soi tunnelmallinen elokuvamusiikki ja valaistus oli kohdillaan.

The making of Harry Potter

Kuten jo mainitsin, Warner Brosin studioiden aulassa on suurempi kauppa, josta saa kaikenlaista Harry Potter -tavaraa. Studiokierros loppuu juuri ennen tätä kauppaa ja sen läpi kuljetaan takaisin aulaan.

Suosittelen lämpimästi vierailua Warner Brothersin studioilla, jos vain yhtään kiinnostusta, aikaa ja rahaa löytyy. Studiokierroksella paloi aikaa noin neljä tuntia ihan kevyesti. Puolipäiväreissu siitä tulee ja on se kaiken sen vaivan arvoista.

Harry Potter and the Cursed Child -näytelmä

Studiokierroksen jälkeisenä päivänä oli aika kuluttaa toinen päivä Harry Potterin parissa ja mennä teatteriin. Harry Potter and the Cursed Child: Parts One and Two -näytelmä (suom. Harry Potter ja kirottu lapsi: Osat yksi ja kaksi) sai ensi-iltansa Lontoon West Endissä Palace Theatressa 30. heinäkuuta 2016.

Totta puhuen en uskonut, että pääsisin oikeasti katsomaan tätä näytelmää, koska ajattelin lippujen saamisen olevan melkein mahdotonta tai ainakin äärettömän vaikeaa koko Harry Potterin maailmanlaajuisen suosion takia. Tässäpä näytelmä, joka jo pelkällä olemassaolollaan myy itsensä loppuun. Onneksi lippuja laitettiin kuitenkin lisää myyntiin viime vuonna, joten toivoa oli.

Lippujen hankkiminen Harry Potter and the Cursed Child -näytelmään  olikin aikamoisen kuumottavaa puuhaa. Liput tulivat myyntiin tiettynä ajankohtana ja halusimme kaverieni kanssa saada hankittua ne kiireisimmälle kesäajalle, jolloin kaikki muutkin haluavat käydä Lontoossa teatterissa. Olimme siis kaikilla läppäreillämme sekä kännyköillämme valmiina varaamaan liput ensimmäisten joukossa. Ensiksi piti odottaa, että jonotussivu aukeaa. Tämän jälkeen pääsi virtuaaliseen jonoon, jossa odotus jatkui. Lopulta jonotussivusto ohjautui nettisivulle, josta pääsi varaamaan ja maksamaan liput luottokortilla.

Hinnat vaihtelivat n. 15 punnasta ylöspäin per osa. Koska osia on kaksi, maksat niistä kummastakin. Ensimmäinen jonosta läpi päässyt onnekas (minä) siis hankki meille kaikille neljälle liput. Tämä tapahtui elokuussa 2016. Kesäkuussa 2017 kävimme katsomassa näytelmän. Ei mennyt kuin 10 kuukautta odotellessa. 🙂

Tällä hetkellä lippuja on myynnissä heinäkuuhun 2018 saakka, joten kannattaa käydä näytelmän kotisivuilla vilkaisemassa, jos haluaa ostaa niitä.

Lippuja voi myös rajoitetusti saada joka perjantai tulevan viikon näytöksiin (the Friday Forty), jos jaksaa päivystää näytelmän nettisivulla oikeaan aikaan ja sattuu olemaan onnekas.

Palace Theatre sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Leicester Squaren metroasemalta. Liput tuli noutaa samana päivänä teatterin Box Officesta. Mukana piti olla virallinen henkilöllisyystodistus, jota näyttämällä sai liput itselleen. Yritin hakea liput jo edellisenä päivänä, mutta se ei käynyt päinsä. Kannattaa olla siis ajoissa paikalla esityspäivänä, jotta ehtii noutaa liput. Ne saa muistaakseni myös toimitusmaksua varten tilattua kotiin, mutta tämä summa oli vähän turhan kallis, kun liput tosiaan saa haettua sieltä Palace Theatren Box Officesta ilman ylimääräisiä kuluja.

Harry Potter trip London 2017 Harry Potter trip London 2017
Box Office sijaitsee rakennuksen sivuosassa.

Harry Potter trip London 2017

Teatteriin saavuttaessa kaikkien laukut tutkitaan ja mukana saa olla vain vettä, ei muita juomia, eikä tosiaankaan omia eväitä. Tuntui vähän pahalta heittää suklaat roskikseen, mutta eipä siinä auttanut kitistä. Teatterista saa sitten ostettua pikku purtavaa ja alkoholittomia juomia sekä alkoholijuomia (siis oikeasti, ihmiset käveli sinne kaljat ja viinit kädessä istumaan – onko vähän rennompi meininki kuin Suomessa? 😀 ). Tämä on tietysti hyvä tapa tienata lisää rahaa teatterille.

Millainen se näytelmä sitten oli?

Kävimme katsomassa Harry Potter and the Cursed Childin kummatkin osat saman päivän aikana iltapäivällä ja illalla. Kummassakin osassa oli vielä oma väliaikansa, joten koko päivähän siellä teatterissa ja sen läheisyydessä vierähti. Saimme näytelmän ensimmäisen osan jälkeen pinssit, joissa lukee hashtag ”#KeepTheSecrets” eli katsojien toivotaan olevan paljastamatta liikaa näytelmästä. Käsikirjoitushan on tietysti luettavissa ihan kansissakin, joten en tiedä paljonko siitä itse tarinasta pystyisi tekemään enää paljastuksia, mutta varmaankin tarkoittavat, että ei kerrottaisi näytelmän toteutuksesta liikaa, jotta katsoja ei tiedä, mitä odottaa. Pidetään tämä arvio näytelmästä siis nyt simppelinä ja mahdollisimman spoilerittomana.

Harry Potter trip London 2017

Lyhyesti sanottuna pidin näytelmästä paljon! Se vei katsojan mennessään ja nauratti sekä välillä myös liikutti. Näyttelijät olivat mielettömän hyviä ja toivat hahmot henkiin lavalla. Otin näytelmän näytelmänä, koska halusin pitää sen erillään kirjoista ja elokuvista (jotka myös koetan pitää päässäni erillisinä asioina). Riippuu ihan katsojasta, millaisen kokemuksen näytelmästä saa. Minä ainakin olin tyytyväinen näkemääni ja suurista aplodeista päätellen niin oli muukin yleisö. Harry Potter and the Cursed Child -käsikirjoituksen luettuani vuosi sitten olin hämmentynyt tietyistä juonenkäänteistä, mutta näytelmän nähtyäni tämä toimii kyllä varsin hyvin lavalla.

Näytelmän alku eteni nopeasti (niin kuin käsikirjoituskin) ja minulla kesti aikaa päästä siihen sisälle, mutta noin kymmenen minuutin jälkeen olin täysin mukana. Albuksen ja Scorpiuksen näyttelijät suoriutuivat kiitettävästi päärooleistaan. Erityisesti myhäilin Dolores Umbridgen (suom. Pimento) hahmolle. Mahtavaa näyttelijäntyötä! Yllättäen onnistuin pitämään myös keski-ikäisestä Ronista, josta en ole koskaan oikein piitannut nuorempana hahmona kirjoissa tai leffoissa. Näyttelijöillä siis on merkitystä! Samalla tavalla vanhemmat versiot Harrysta ja Hermionesta olivat hahmojensa kaltaisia. Erilaisia kuin omassa mielikuvituksessani tai elokuvissa, mutta näytelmässä toimivia hahmoja.

Lavasteet ja niiden vaihto toisiin lavasteisiin ja taiat ynnä muut oli toteutettu tosi hienosti ja näyttävän näköisesti. Välillä näytti ihan oikeasti siltä, että joku leijuu ilmassa. Istuin tosin aika kaukana lavasta, joten vaijerit jäivät tämänkin takia piiloon. Joka tapauksessa hienoa työtä! En osaa sen kummemmin huonoa sanaa sanoa näytelmästä, koska pidin siitä kovasti. Miinusta tulee vain siitä, että oli puuduttavaa istua kauan aikaa teatterissa ja siellä oli kesäkuumalla aika huono ilmanvaihto.

Harry Potter and the Cursed Child oli ehdottomasti näkemisen arvoinen ja tarinaan saa entistä paremman otteen, kun on nähnyt näytelmän. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta nähdä sitä, joten on hyvä, että J.K. Rowling oli sitä mieltä, että kaikki voivat halutessaan lukea käsikirjoituksen. On se nainen aikamoinen tarinanikkari. Suuri kiitos Rowlingille tämän kaiken luomisesta!

The Harry Potter Shop at Platform 9 ¾ -kauppa King’s Crossin asemalla

Lontoon King’s Crossin asema on tunnettu siitä, että Harry Potter kumppaneineen juoksee päin puomia laiturien 9 ja 10 välistä ja siirtyy täten maagisesti laiturille 9 ¾, missä Tylypahkan pikajuna odottaa oppilaita. Oikealla King’s Crossin asemalla on seinässä kiinni oleva kärry (tai sen puolikas) sekä sen vieressä kauppa nimeltä The Harry Potter Shop at Platform 9 ¾.

Harry Potter trip London 2017 King’s Crossin asema.

Harry Potter trip London 2017
Harry Potter -kaupan löytää kävelemällä tästä peremmälle.

Harry Potter trip London 2017
Harry Potter trip London 2017
Väkeä riitti, kun kaikki halusivat juosta päin seinää. 😉

Jos haluaa kuvata itsensä laiturilla 9 ¾, niin se on ilmeisesti nykyään maksullista. En ole varma, saiko siinä sitten vaihtoehtoisesti ottaa myös kuvan omalla kännykällä tai muulla vempeleellä. Yksi kaupan henkilökunnan jäsenistä päivysti paikalla kuitenkin asettelemassa kaulahuiveja ja muita asusteita kuvauksen kohteille, ja ihmiset saivat sitten kaupasta ostaa itsestään otetun valokuvan itselleen muistoksi.

The Harry Potter Shop at Platform 9 ¾ on kyllä hauska kauppa. Sieltä löytyy kaikenlaisia tuotteita tupavaatteista magneetteihin ja Dobby-korviksiin. Jotain pientä jäi käteen itsellekin. Terveiset vain sille suomalaiselle työntekijälle, joka sieltä meidän poppoon bongasi! Harry Potter -kaupan nettikaupasta saa tilattua tuotteita myös Suomeen, joten jos kiinnostusta löytyy niin siitä vaan shoppailemaan.

Harry Potter trip London 2017
Harry Potter trip London 2017 Harry Potter trip London 2017
Harry Potter trip London 2017 Harry Potter trip London 2017
Semmoinen magneetti pääsi jääkaapin oveen.

Lopuksi vielä sananen

Neljä päivää Lontoossa kului kuin siivillä, kun aikataulu oli buukattu täyteen lähinnä Harry Potteria. En osaa sanoa, pidinkö enemmän studiokierroksesta vai näytelmästä, kun ne olivat kuitenkin niin erilaisia kokemuksia. Kumpikin kannatti ehdottomasti nähdä, joten eipä kai sitä paremmuutta tarvitsekaan sen kummemmin miettiä. Noissa erilaisissa Potter-kaupoissakin tuli käytyä ja kyllähän niihin rahaa saisi palamaan, jos haluaisi. En koe tarvitsevani hirveästi mitään fanikamaa, joten hankin vain muutaman pienen tuliaisen kotiin. Loppujen lopuksi laitan kuitenkin mieluummin rahani kokemuksiin kuin tavaroihin. (Ellei kyseessä ole sitten joku tosi kiva laukku. Tai kengät.)

Toivottavasti hyvä lukija pidit tästä Harry Potter -blogimerkinnästäni. Jos jaksoit lukea loppuun asti, ansaitset kymmenen pistettä Rohkelikolle! Jätä toki palautetta halutessasi, se olisi oikein suotavaa!

P.S. Primarkista Oxford Streetillä saa 6 punnalla erilaisia Harry Potter -paitoja. Selvää säästöä! 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.