Kesäinen päivä Porvoossa


Porvoo on kaunis kaupunki, sanotaan. Eivät ole väärässä. Minut yllätti positiivisesti kaupungin kahvi- ja jäätelökulttuuri. Joka kulman takaa löytyi jotain hyvää.

Olen aina kuullut tuosta mystisestä kauniista puutalokaupungista nimeltä Porvoo, jossa on hieno vanhakaupunki. En ollut koskaan vieraillut Porvoossa ja asia kismitti minua sen verran, että sille piti tehdä jotain. Koska Suomikin on 100-vuotias, se on hyvä syy kunnostautua kotimaan matkailussa. Ryhdyin tuumasta toimeen ja ehdotin kavereille, että lähdetäänpä Porvooseen. Olin joka tapauksessa menossa Helsinkiin, joten voisin saman tien käydä päiväreissulla naapurikaupungissa.

Helsingistä on helppo tehdä päiväretki Porvooseen. Bussilla pääsee sinne noin tunnissa (esim. OnniBus, Matkahuolto). Puolipäiväretkikin riittää varsin hyvin, jos aikoo pyöriä lähinnä vanhankaupungin alueella, joka onkin Porvoon parasta antia etenkin lyhyellä vierailulla.

Porvoo 2017
Porvoon keskustasta on helppo suunnata Vanhaan Porvooseen.

Porvoo 2017Jos tekee pienen kiertoreitin joen viertä pitkin, voi nähdä samalla kivoja veneitä ja maisemia.

Porvoo 2017
Porvoon punaiset ranta-aitat.

Porvoossa on noin 50 000 asukasta, joista 64,1 prosenttia on suomenkielisiä, 29,6 prosenttia ruotsinkielisiä ja loput muita kieliä puhuvia. Pieneksi kaupungiksi Porvoo houkuttelee runsaasti turisteja kesäaikaan. Vierailijoita parveili heinäkuisena päivänä runsaasti vanhankaupungin mukulakivikaduilla. Kaikki halusivat saada osansa (tai kuvansa, minä mukaan lukien) tästä historiallisesta kaupunginosasta.

Porvoo 2017 Yksi asia muistettavaksi: Vanhaan Porvooseen kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät. Ne mukulakivet ovat paikoitellen todella mukulaisia.

Ihanat puutalot

Vanhan Porvoon puutalot rakennettiin pääosin 1700- ja 1800 -luvuilla ja ne ovat säästyneet tähän päivään saakka. Kaupunginosan keskiaikainen asemakaava takaa sokkeloisen tieverkoston, jossa voi kierrellä ja ihmetellä elämää menneinä aikoina.

Porvoo 2017 Tämä turisti nautti miljööstä paljon.

Porvoo 2017Porvoonjoki.

Porvoo 2017Porvoo 2017 Vanha Porvoo on kahviloita, ravintoloita, käsityöliikkeitä ja muita pikku putiikkeja pullollaan.

Porvoo 2017Porvoo 2017 Porvoo 2017
Toiselta puolelta jokea avautuu hieno näkymä puutalojen värittämään Vanhaan Porvooseen.

Kyllä kelpaa. Meillä on Suomessa hienoja kaupunkeja. Tiesittekö, että tässä kaupunginosassa asuu 700 asukasta? Upea paikka, ei muuta voi sanoa.

Syömistä ja juomista

Jos joku ei vielä tiedä, niin suolaiset piirakat ovat mielestäni parasta antia maan päällä. No, Porvoostapa löytyi kaiken muun hyvän lisäksi myös piirakkaa! Alla on muutamia kahvilasuosituksia sekä ruoka- ja juomakuvia.

Café Fanny sijaitsee Raatihuoneentorin laidalla osoitteessa Välikatu 13. Sieltä saa sekä suolaista että makeaa purtavaa. Runebergin torttua on tarjolla ympäri vuoden.

Porvoo 2017Porvoo 2017
Kahvilan lohipiirakka oli erinomaista.

Porvoon Paahtimo (Mannerheiminkatu 2) tarjoaa kahvinjanoisille juotavaa kivan tunnelmallisessa punatiilisessä makasiinissa. Täältä saa paahtimon paahtamia kahveja ja kahvijuomia sekä teetä ja kaakaota. Baarin puolelta saa muun muassa kahvidrinkkejä, kuten Irish Coffeeta. Saatavilla on myös valikoima oluita, siidereitä, viinejä, viskejä, konjakkeja, kuohuviinejä sekä erilaisia juomasekoituksia.

Porvoo 2017Porvoo 2017
Pähkinäinen kahvi testauksessa.

Porvoo 2017
Porvoo 2017
Porvoon Paahtimosta saa myös ostettua erilaisia kahveja ja teetä tuliaisiksi kotiin.

Vanhan Porvoon jäätelötehdas myy paikallista jäätelöä, joka on täydellisen täyteläistä ja niin maistuvaa. Hasselpähkinä sekä piparminttu olivat taivaallisen hyviä makuja.

Porvoo 2017
Jäätelöä myytiin ainakin vielä heinäkuussa parista pienestä pisteestä keskellä Vanhaa Porvoota Gabriel Hagertin kujalla ja Välikatu 6:ssa. Lisätietoa löytyy yrityksen Facebook-sivulta täältä.

Café Cabriolessa pääsee menneen ajan tunnelmaan kristallikruunujen alla Porvoon keskustassa osoitteessa Piispankatu 30 (linja-autoaseman lähellä). Tarjolla on laaja valikoima kakkuja, monia erilaisia suolaisia piirakoita, salaattiannoksia sekä kahvia ja haudutettua teetä. Myös viiniä, konjakkia, likööriä ja portviiniä on saatavilla.

Porvoo 2017 Porvoo 2017Porvoo 2017Tunnelma kymppi, kun taustalla soitettiin flyygeliä.

Porvoo 2017
Porvoo 2017 Kanttarellipiirakkaa ja teetä.

Porvoo 2017Prinsessakakkua.

Yhden päivän aikana ehti nähdä oikein hyvin Vanhaa Porvoota ja kierrellä vähän muuallakin kaupungissa. Eniten pidin kahvilatarjonnasta ja kauniista ympäristöstä. Turisteja oli paljon, vaikka arvatenkin tilanne rauhoittuu kaupungissa kesän jälkeen. Toivottavasti näistä suosituksista oli hyötyä jollekulle, jolle Porvoo on myös vielä vähän uusi paikka. 🙂

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.