Budapestin helteessä

Budapestin helteessa

Syksy on ollut kiireistä aikaa ja sen vuoksi blogissa on ollut hiljaisempaa. Nyt minulla on taas enemmän aikaa keskittyä kirjoittamiseen, joten blogipostauksia on tiedossa! Tällä kertaa kirjoitan Budapestista.

Tänä vuonna olen lähinnä käynyt minulle uusissa kaupungeissa, vaikka maa olisikin entuudestaan tuttu. Lähestyvän ikääntymiseni vuoksi halusin kuitenkin viettää erilaisen syntymäpäivän jossain muualla kuin Suomessa ja mieluiten minulle uudessa maassa. Lähdinkin sitten elokuussa poikaystävän kanssa viikoksi Budapestiin juhlistamaan kolmekymppisiäni. Unkari oli minulle aika lailla tuntematon maa aikaisemmin. Budapestin kylpylöistä olin kuullut hyvää, joten sellaisessa halusin päästä käymään. Näillä eväin lähdin matkaan.

Helle iski päin naamaa

Lentokentällä astuttuani koneesta ulos minua tervehti paahtavan kuuma aurinko, jonka lämpö hohkasi asfaltista vasten ihoa. Farkut hiostivat, villatakki pääsi yltäni reppuun. Suomi 15 C, Budapest 30 C. Tätä minä olinkin koko kesän ajan kaivannut, oikeaa kesäistä lämpöä.

Lentokentältä keskustaan menevässä bussissa viereeni istui vanhempi unkarilainen nainen, joka oli juuri hyvästellyt Kanadaan lähteneen tyttärensä. Hän antoi yksinkertaisella englannilla minulle vinkkejä kaupunkiin, mikä oli ystävällistä häneltä. Puoli tuntia myöhemmin bussi vihdoin pysähtyi Budapestin keskustassa ja hyppäsin muiden ihmisten mukana ulos.

Kävellen kohteeseen

Kävely Airbnb-asunnolle ei ollut pitkä, noin 20 minuuttia. Onnistuin lievästi polttamaan olkapääni, koska mukana oleva aurinkorasva oli jossain repun pohjalla, enkä jaksanut alkaa kaivaa sitä esiin siinä vaiheessa. Ehkä ensi kerralla sitten voisi ajatella ennakkoon tuota.

Varaamamme Airbnb-kämppä oli oikein sopiva kahdelle hengelle. Asunto oli persoonallinen, vähän hipsterimäinen mutta mukavasti rempattu ja uusittu kaikki tarpeelliset asiat. Keskeinen sijainti oli siisteyden lisäksi suurin syy, miksi valitsimme juuri tämän kämpän.

Olimme katsoneet hotelleja ehkä vähän liian myöhään, koska elokuu on kuitenkin kiireinen turistikuukausi vielä muualla Euroopassa, niin Budapestissakin. Loppujen lopuksi kahdeksan yötä Airbnb-kämpässä tuli hiukan edullisemmaksi kuin hotelli, ja pystyimme ostamaan kämppään läheisistä ruokakaupoista aamupalatarvikkeet sekä pyykkäämään omat pyykit, mikä oli suuri plussa.

Budapest 2017

Ylipäänsä Budapestissa pääsi helposti kävelemään joka paikkaan, mutta myös julkinen liikenne toimi hyvin. Onhan se vähän raskasta kävellä koko päivä 30-asteen helteessä. 🙂

Juhlapäivää viettämässä

Oli hienoa herätä kolmekymppisenä Budapestista. Kävimme Budapestin hienoimmassa ja perinteisimmässä kahvilassa nimeltä Café Gerbeaud ja tulimme sieltä jonkin verran kevyempien lompakoiden kanssa ulos. Hintataso oli Suomen luokkaa.

Budapest 2017 Budapest 2017Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest 2017
Lion Fountainin löytää Café Gerbeaudin läheltä.

Tämän lisäksi vaelsimme Tonavan varrella sekä käväisimme Hard Rock Cafessa drinkeillä ennen illallista (lounashintaan) Cyranossa, joka on vähän fiinimpi ravintola. Budapestissa kannattaa kokeilla hienompiakin ravintoloita, jos on valmis maksamaan hieman enemmän. Todennäköisesti hinta on kuitenkin edullisempi kuin Suomessa samantasoisessa ravintolassa. Ainakin Cyranossa oli kohtuulliset hinnat laatuun nähden. Pakko sanoa, että olipa muuten hyvä kolmen ruokalajin ”lounas”.

Budapest, Hungary 2017 17 Selfiet menossa. (Kuva: Travel Dave UK)

Budapest 2017 Tonavan äärellä. Budapestissa on yhdeksän siltaa, jotka ylittävät tämän joen.

Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest 2017
Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest 2017

Muita kohteita

Kylpylätarjontaa valitessa päädyimme lopulta Gellert Spahan, joka oli rentouttava kokemus. Käytössä oli sekä sisä- että ulkotilat. Ulkona oli suuri allas, jossa tuli tunnin välein aaltoja. Ulkona oli lisäksi kylmäallas, lämmin allas ja suomalainen sauna (jossa ei voinut kuitenkaan heittää löylyä). Sisällä oli poreallas ja lämmin allas. Emme voineet käydä tässä lämpimässä altaassa uimassa, koska siihen olisi saanut mennä vain uimalakki päässä, emmekä jaksaneet ostaa uimalakkeja tämän takia. Saipa altaasta kuitenkin hienon kuvan. 😀

Budapest 2017Budapest 2017
Budapest 2017

Unkarin kansallispäivää vietettiin 20. elokuuta, joten pääsimme sopivasti todistamaan tätä juhlapyhää. Kansa vaelsi kaduilla ja Tonavan varrella oli kaikenlaisia kojuja, joista sai ostaa syötävää, juotavaa ja käsitöitä. Onnistuimme jotenkin livahtamaan pitkän jonon ohi myös kakkujonon alkupäähän ja ostimme vuoden 2017 juhlakakkua. Joka vuosi siis julkistetaan muutama uusi kakku, joita sitten myydään ympäri Unkaria.

Budapest 2017
Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest 2017 Budapest 2017

Kävimme ylhäällä kukkulalla kävelyllä kurkkimassa Budan puolelle sekä samalla Kalastajanlinnakkeella (Fisherman’s Bastion), josta on parhain näkymä Pestin puolelle.

Budapest 2017 Nousu oli kieltämättä jyrkkä.

Budapest 2017Budapest 2017 Nuori poika iski ruoskalla maata. En oikein ymmärtänyt miksi, mutta harrastuksensa kullakin.

Budapest 2017
Budan kukkuloita.

Budapest 2017 Budapest 2017
Matiaksenkirkko sekä taustalla Kalastajanlinnake. Täällä riitti väkeä.

Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest, Hungary 2017 84
Valaistu Parlamenttitalo. (Kuva: Travel Dave UK)

Illalla olisi vielä ollut puolituntinen ilotulitus, mutta lähdimme aikaisemmin kämpälle katsomaan Game of Thronesia. Väkijoukon paljous ei enää houkutellut siinä vaiheessa. Oli kuulemma ollut hieno ilotulitus, ainakin mitä jälkikäteen Instagramista näin.

Loppuviikko tuli oikeastaan vain laiskoteltua, vaikka Budapestissa olisi ollut enemmän kierrettävää ja nähtävää. Pitäähän lomalla voida olla niin kuin haluaa.

Havaintoja Unkarista ja Budapestista:

– Unkarissa on rahayksikkönä forintti, joka ei ole mitenkään loogisesti käännettävissä euroiksi. 1€ on noin 311.24 Unkarin forinttia (HUF) ja 1 forintti (HUF) on noin 0.0032 €. (Tarkista kurssi ennen reissua.) Onneksi älypuhelimiin on saatavilla useampiakin eri valuuttamuunninsovelluksia, joista vai valita mieleisensä.

– Paprika on unkarilaisten suuressa suosiossa ja sitä löytää monesta ruuasta. (Tällä hetkellä jääkaapin ovestani löytyy paprikanmuotoinen Budapest-magneetti.)

– Viiniä valikoidessa ”édes ”on makea ja ”száraz” kuiva. Tämänkin olisi voinut selvittää ennen kauppareissua eikä sitten vasta kaupassa alkaa pähkäillä asiaa. 😀

– Ympäri Budapestia näkyi paljon upeita seinämaalauksia.

– Budapestista löytyy monia  escape roomeja erilaisilla teemoilla, jos tällainen kiinnostaa.

Budapest 2017 Budapest 2017
Budapest 2017
Budapestin seinämaalauksia.

Budapest on kaupunkina loistava kohde, jossa on paljon hienoja historiallisia rakennuksia, useita kylpylöitä, hyvät shoppailumahdollisuudet ja rento meininki.

Hintataso on ruuan ja juomien suhteen ihan kohdillaan. Täällä on ehdottomasti edullisempaa kuin Suomessa, vaikkakin turistipaikoissa tietysti kalliimpaa kuin jossain sivukaduilla. Kesällä kaupunki oli täynnä matkailijoita, joten kansainvälisyyden aisti joka kulman takaa. Lähtisin tänne uudelleen ehdottomasti!

Onko teillä Budapestissa lempipaikkoja, joissa kannattaisi seuraavan kerran käydä?

***

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.