Skotlannin Ylämaat 12 tunnissa

Skotlannin Ylämaat 12 tunnissa

Skotlannin Ylämaiden lumiset maisemat ja jylhät vuoret olivat upea näky. Reissun Ylämaille ehtii tehdä yhdessäkin päivässä kaupunkiloman yhteydessä.

Kävin joulukuussa Skotlannin Ylämailla 12-tuntisella opastetulla kiertoajelulla. Tämä saattaa ehkä kuulostaa pitkältä ja raskaalta päivältä, mutta sujui loppujen lopuksi oikein sutjakasti hyvän oppaan kanssa.

Rabbie’s järjestää Skotlannissa ja muualla Britanniassa sekä Irlannissa erilaisia kiertoajeluita, joilla voi nähdä paljon nähtävyyksiä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä. Järjestetty kiertoajelureissu on erityisen hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua vuokrata autoa paikan päältä tai jotka eivät muuten vain harrasta ajamista (niin kuin tämä ajokortiton täällä).

Tämän kyseisen 12 tunnin kiertoajelun hinnat alkavat 42 punnasta ylöspäin riippuen varmastikin ajankohdasta, joten hinta on päiväreissulla suhteellisen kohtuullinen.

Matka tehdään minibussissa, jossa on 16 istumapaikkaa. Kiertoajelun voi varata ja maksaa helposti netissä. Päivää ennen kiertoajelua kannattaa vielä soittaa matkanjärjestäjälle ja varmistaa, että sääolosuhteet sallivat reissun järjestämisen.

Edinburghista Glencoen vuoristomaisemiin

Matkamme alkoi aamulla 8 aikoihin Edinburgin keskustasta. Oli kylmä ja pimeää ja suurinta osaa meistä turisteista väsytti. Jakauduimme eri autoihin kiertoajelutyypin mukaan.

Saimme oppaaksemme energisen nuoren skottimiehen, jolla riitti tarinanpartta jakaa alusta saakka. Välillä oli myös tilaisuus torkahtaa hiljaisuudessa, kun oppaamme ajoi meitä kohti Ylämaan korkeuksia ja ensimmäistä pysähdystä, Callanderia.

Callander on suosittu pikkukaupunki, jota pidetään kätevänä siirtymisväylänä Ala- ja Ylämaiden välillä. Ehdimme käydä Callanderissa pikaisella aamupalalla ja jaloittelemassa ennen kuin matka taas jatkui.

Scotland Highlands 2017Scotland Highlands 2017Mac’n’cheese pie oli tuhtia, suolaista ja rasvaista. Kaverina musta tee maidolla.

Matkan aikana maisemat muuttuivat yhä vuoristoisemmiksi ja olisin halunnut päästä valokuvaamaan maisemia jo aikaisessa vaiheessa. Opas kuitenkin tiesi parhaimmat pysähdyspaikat, joissa maisemat olivat todella edukseen.

Teimme lyhyen pysähdyksen Rannoch Moorilla, joka oli upea näky. Kyseessä on soinen nummiylänkö Loch Rannochin länsipuolella.

Scotland Highlands 2017
Scotland Highlands 2017

Näiden maisemien jälkeen matkamme jatkui kohti Glencoeta, jolla on surullinen historia. Vuonna 1692 MacDonaldin klaani majoitti hallituksen sotilaita luonaan muutaman viikon ajan, jonka jälkeen sotilaat murhasivat 38 kyseisen klaanin jäsentä. Tragedia tunnetaan nimellä Glencoe Massacre (Glencoen verilöyly).

Nykyisin Glencoe on suosittu luontokohde, jossa voi käydä vaeltamassa, retkeilemässä, harrastamassa erilaisia aktiviteetteja kuten kesällä vesiurheilua tai talvella laskettelua sekä myös ihan turistina valokuvaamassa kauniita maisemia. Glenn tarkoittaa gaelin kielellä laaksoa, ja laaksoja riittääkin Skotlannissa runsaasti.

Scotland Highlands 2017
The three sisters -vuoret. Kolmas noista ”siskoksista” ei mahtunut kuvaan. Jylhät maisemat joka tapauksessa.

Scotland Highlands 2017Näissä maisemissa on kuvattu muun muassa elokuvat 007 Skyfall ja Harry Potter ja Azkabanin vanki. Tuolla jossakin oli joskus Hagridin mökki, mutta kuvausten jälkeen se purettiin pois. Siitä olisi varmasti tullut aikamoinen turistirysä, joten ymmärrän luonnon säilymisen kannalta, miksi se poistettiin. (Mutta olisihan sitä ollut hauska käydä katsomassa. 😀 )

Pienen ajomatkan jälkeen pääsimme käymään Glencoe Visitor Centre -keskuksessa, jossa oli näyttely ja tietoa alueesta sekä kahvila. Matkakeskuksen ulkopuolella oli mielestäni yksi parhaimmista Glencoen näkymistä tällä reissulla.

Scotland Highlands 2017Scotland Highlands 2017
Scotland Highlands 2017Kuvassa pala skotlantilaista herkkua, paikallisten mukaan tunnettu nimellä tablet. Se on tavallisen toffeen hieman rakeisempi versio, aika lailla itsetehdyn kermakaramellin tyyppinen jälkiruoka. Tosi makeaa, mutta pieni pala menee alas.

Scotland Highlands 2017
Tällainen näkymä odottaa Glencoe Visitor Centren ulkopuolella.

Glencoen jykevistä vuoristomaisemista ajoimme yhä pohjoisempaan kohti erästä pikkukylää ja hyvin tunnettua järveä, josta lisää alempana.

Fort Augustus

Fort Augustus on noin 600 asukkaan kylä, jossa käy kuitenkin vilkkaasti turisteja ympäri vuoden. Syynä tähän on Skotlannin tunnetuin järvi, Loch Ness. Loch tarkoittaa gaeliksi järveä, ja monien laaksojen lisäksi Skotlannista löytyy myös lukuisa määrä järviä.

Scotland Highlands 2017 Scotland Highlands 2017
Scotland Highlands 2017

Loch Nessin luona oli oma ulokkeensa, johon ihmiset jonottivat, jotta saivat parhaimman kuvan itsestään hirviöjärven äärellä.

Scotland Highlands 2017Scotland Highlands 2017

Loch Nessillä voi käydä risteilyllä tai aikansa voi viettää myös Fort Augustuksessa. Nessie-hirviö on reippaasti esillä eri puolella kylää.

Scotland Highlands 2017
Scotland Highlands 2017 Scotland Highlands 2017
Kävimme paikallisessa fish & chips -ravintolassa hakemassa ravintoa napaamme. Kuvassa myös skotlantilainen paikallislimu, Irn-Bru, joka on viskin lisäksi toinen Skotlannin kansallisjuomista. Limonadi maistui mielestäni aika paljon muumilimsalta tai joltakin vastaavalta karkkimaiselta limulta.

Ehdimme viettää noin muutaman tunnin Fort Augustuksessa. En mennyt risteilylle vaan halusin jäädä katselemaan kylää. Olisin halunnut kiertää siellä vähän enemmänkin, mutta ruoan odottelu ravintolassa vei suurimman osan ajasta, koska osuimme sinne monen muun turistin kanssa samaan aikaan. Tämä oli tietysti talviaikaa, joten voin vain kuvitella, minkälaiset määrät ihmisiä saapuu Fort Augustukseen kesäisin. (Tulisin tänne silti takaisin kesälläkin. Sen verran kaunis paikka on kyseessä.)

Scotland Highlands 2017 Scotland Highlands 2017

Lähdimme ajamaan takaisin kohti Edinburghia hieman eri reittiä kuin tullessa, mutta maisemia ei siinä vaiheessa ehtinyt enää paljon katsella, koska ulkona tuli pimeää. Siinä vaiheessa olikin hyvin aikaa ottaa torkut minibussissa.

Teimme vähemmän pysähdyksiä paluumatkalla kuin mennessä, joten ajomatkakin oli hieman lyhyempi. Callanderissa ehdimme pysähtyä toisen kerran ja tällä kertaa päätimme käydä pubissa kokeilemassa paikallista viskiä. Tämän lämmikkeen turvin jaksoi jatkaa matkaa takaisin Edinburghiin.

Olin todella tyytyväinen tähän kiertoajeluun sekä oppaaseen, jonka työpanos auttoi viihtymään reissulla, vaikka istuimmekin paljon autossa. Hyvässä seurassa matka sujuu paremmin. Olimme perillä illalla noin klo 20 aikaan, joten kokonaisuudessaan matka kesti 12 tuntia. Suosittelen kokeilemaan tällaista reissua, jos viettää vain vähän aikaa Skotlannissa ja Ylämaat houkuttelevat.

Olisin kiinnostunut kuulemaan, jos jollakulla muulla on kokemuksia Skotlannin Ylämaista tai muuten vain heräsi kysymyksiä tästä matkasta. Laita kommenttia tulemaan!

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

2 kommenttia artikkeliin ”Skotlannin Ylämaat 12 tunnissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.