Potteristin Edinburgh

 

Potteristin Edinburgh

Kävin joulukuussa Skotlannin kauniissa ja historiallisessa pääkaupungissa, Edinburghissa. Etenkin Harry Potter-faneille löytyy kaupungista kohteita, joissa käydä ihmettelemässä. Minä kävin näistä neljässä.

The Elephant House on kahvila, jossa J.K. Rowling kirjoitti ensimmäisiä Harry Potter -kirjojaan. Aivan kahvilan lähettyvillä sijaitsevalta Greyfriars Kirkyard -hautausmaalta taas löytää esimerkiksi Tom Riddellin haudan (vrt. Tom Riddle; suom. Tom Valedro). Näistä kahdesta paikasta kivenheiton päässä sijaitsevan värikkään kadun Victoria Streetin on sanottu olleen Viistokujan esikuvana. Diagon House -kaupassa puolestaan myydään Harry Potter -aiheisia tavaroita ja se sijaitsee Victoria Streetillä.

Menin Edinburghiin juhlistamaan uuttavuotta, joten tarkoituksenani ei ollut erityisesti kiertää Potter-kohteita, mutta niin siinä kuitenkin pääsi käymään. (Aikaisemmin olen käynyt Lontoossa vierailemassa Potter-kohteissa.) Ehdin olla kaupungissa muutaman päivän verran, joten tietynlainen teema auttoi hyvin kiertelyssä ja Edinburghin nähtävyyksiin tutustuessa.

Lounasta The Elephant House -kahvilassa

The Elephant House -kahvila mainostaa itseään Harry Potterin syntypaikkana. Rowling sai idean Harry Potteriin ollessaan junamatkalla Manchesterista Lontoon King’s Crossille vuonna 1990 ja suunnitteli seuraavan viiden vuoden aikana seitsemän Harry Potter -kirjaa.

Edinburgh 2017
Edinburgh 2017

Rowling viihtyi muun muassa The Elephant House -kahvilassa kirjoittamassa ensimmäisiä Potter-romaaneja katsellen samalla kahvilan takaosassa ikkunan läpi Edinburghin linnaa. Tämän myötä kahvilasta onkin tullut suosittu turistien parissa, joten kannattaa varautua jonottamaan jonkin aikaa päästäkseen sisälle.

Edinburgh 2017
Edinburgh 2017

Pidin kahvilan tunnelmasta ja tarjoilusta. Täältä saa niin aamiaista, lounasta kuin illallistakin. Ruokien ja juomien lisäksi paikan päältä sai ostaa J.K. Rowling -taidekortteja ja muita pikku tuliaisia kotiin viemisiksi.

Edinburgh 2017
Edinburgh 2017 Edinburgh 2017
Edinburgh 2017Herkullista kanapiirakkaa ja perunamuusia kastikkeella.

Edinburgh 2017
Ei pidä unohtaa kahvilan vessoja. Käy kurkkaamassa seinäkirjoituksia – niitä löytyy (kuulemani mukaan) miesten vessasta paljon ja naisten vessasta äärimmäisen paljon! Kahvila ei tunnetusti jaksa enää hankkiutua kirjoituksista eroon, koska niitä ilmestyy lisää tämän tästä.

Edinburgh 2017
Edinburgh 2017

Oli hauska lukea ihmisten jättämiä viestejä, vaikka aikaa olikin vain rajoitetusti. Ei vessassa viitsinyt liian kauan viipyä, kun oli jonoa. 😀

Greyfriars Kirkyardin hautausmaa

Greyfriars Kirkyard sijaitsee The Elephant Housen lähellä melkein nurkan takana. Tänne hautausmaalle on haudattu ihmisiä 1500-luvun lopulta lähtien. Hautausmaa on hyvin tunnelmallinen, vanha ja kaunis. Se on myös yksi suosituista käyntikohteista Edinburghissa. Ollessani täällä näin kaksi tai kolme eri turistiryhmää oppimassa lisää paikan historiasta.

Edinburgh 2017
Edinburgh 2017 Edinburgh 2017
Edinburgh 2017

Greyfriars Kirkyardin hautasmaalla on tunnettuja nimiä, joiden haudoilla ihmiset tulevat käymään. Yksi näistä on vuosisadan pahimman velhon hauta. Tarkemmin sanottuna Tom Riddellin hauta on nykyisin tunnettu Voldemortin hautana, koska Potter-kirjojen Tom Riddle on muunnelma samasta nimestä (suom. Tom Valedro).

Uskotaan, että hautakivessä ollut nimi inspiroi Rowlingia nimeämään Voldemortin alkuperäisen nimen täten, koska kirjailija muutenkin poimi vaikutteita Potter-kirjoihin ympäri Edinburghia.

Edinburgh 2017
20171231_150107 – 2

Tämän lisäksi Pottereista tutut nimet Moody (suom. Vauhkomieli) ja McGonagall (suom. McGarmiwa) löytyvät myös hautausmaan hautakivistä.

Pienenä lisätietona kerrottakoon, että yleisen uskomuksen mukaan Greyfriars Kirkyardin hautausmaalla mausoleumissa kummittelee vanhan Sir George Mackenzien henki. Tiedä häntä, mutta tämä lisää varmasti paikan kiinnostavuutta vierailijoiden parissa.

Pirteä Victoria Street ja Diagon House

Victoria Street on yksi Edinburghin vanhankaupungin kauneimpia katuja. Se on muutaman minuutin kävelymatkan päässä the Elephant Housesta. Tältä kaartuvalta kadulta löytää monia korkeita, kapeita ja värikkäitä rakennuksia, joissa on erilaisia kauppoja. Sanotaan, että Rowling inspiroitui tästä kadusta kehitellessään Viistokujaa (eng. Diagon Alley), joka on Potter-kirjoissa velhojen ja noitien suosituin ostoskatu Lontoossa.

Edinburgh 2017Edinburgh 2017

Arkkitehti Thomas Hamilton suunnitteli Victoria Streetin, joka rakentui vuosien 1829 ja 1834 välillä. Alun perin kadun nimi oli Bow Street, mutta nimi vaihtui vuonna 1837, kun kuningatar Victoria astui valtaan.

Diagon House on yksi Victoria Streetin suosituista kaupoista. Tänne sai odotella hetkisen aikaa, että pääsi sisälle. Ala- ja yläkerta olivat melkoisen täynnä ihmisiä, kun kävin kiertämässä täällä.

Edinburgh 2017
Edinburgh 2017 Edinburgh 2017
Edinburgh 2017

Kaupasta löytää kaikenlaista Harry Potter -teemaista tavaraa, kuten taikasauvoja, erilaisia vaatteita ja kuvia sekä kylttejä. Tunnelmaltaan oikein teemaan sopiva kauppa. Tulee vähän sellainen olo, että olisi oikeassa velhokaupassa. Joka kerta näissä kaupoissa on hauska käydä vilkuilemassa tarjontaa, tarttuipa sitten jotakin mukaan tai ei.

Muita Potter-kohteita Edinburghissa

Yllä mainittujen kohteiden lisäksi Edinburghista löytyy muitakin Potter-aiheisia kohteita. Yksi, josta luin jälkikäteen, on George Heriot’s School, jota pidetään Tylypahkan esikuvana. Koulussa lajitellaan oppilaat myös neljään tupaan.

Toinen paikka, jossa pitää käydä seuraavalla Edinburghin reissulla, on Spoon-kahvila, jossa Rowling myös kirjoitti Potter-kirjoja. Lisäksi Edinburgh City Chambersissa voi nähdä Rowlingin kädenjäljet ikuistettuna rakennuksen pihalle. Tämä ei henkilökohtaisesti ole minulle niin tärkeää, mutta rakennus on kuvien perusteella aika suuri ja mahtipontinen, joten sitä voisi käydä ihailemassa. 😀

Viimeisenä tärppinä mainittakoon The Balmoral -hotelli, jossa yksi yö sviitissä maksaa noin 1000 puntaa. Täällä J.K. Rowling kirjoitti viimeistä Potter-kirjaansa. Hotelli luonnollisesti antoi sviitille tämän jälkeen nimeksi ”JK Rowling”. Ei halpa paikka, mutta ehkä hotellissa voi käydä kahvilla.

Haluaisin mielelläni kuulla muiden kokemuksia Edinburghin Harry Potter -kohteista ja saada lisää vinkkejä eri paikoista, joissa käydä. Mikäli tiedät jotain hyviä suosituksia tai haluat kommentoida tätä merkintää, laita palautetta tulemaan! 🙂

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Potteristin Edinburgh

  • Kiitos linkistä! Lähes samoissa paikoissa tuli siis käytyä kuin tekin kävitte. Mahtavaa, että perheestä löytyy kunnon Potterhead. 🙂 Noita kävelykierroksia en huomannut katsoakaan aikaisemmin. Ehkäpä niistä saisi vielä jotain lisää irti oppaan johdolla. Lontoo on kyllä myös mahtava paikka käydä Potter-kohteita katsomassa. Studioilla oleva kauppa on tosiaankin parempi kuin King’s Crossilla oleva. 😀

   Tykkää

 1. Olipa mielenkiintoinen juttu :). Olisi varmasti jännää päästä käymään paikoissa, jotka inspiroivat Rowlingia kirjoittamaan kirjasarjan, joka on vaikuttanut niin monen nuoren elämään. En ollut kuullutkaan, että hahmojen nimiä olisi otettu tuolta hautausmaalta. Jostainhan se inspiraatio aina tulee, joten on aika hienoa, että se tuli jostain tuollaisesta eikä vaikkapa TV-sarjoista ja leffoista. Muutenkin Edinburghissa pitää mennä käymään, koska se on vielä täysin tuntematon meille :).

  Tykkää

  • Kiitos palautteesta. 🙂 Minäkään en tiennyt ennen tuota reissua, että juuri tuolta hautasmaalta oli löytynyt nimiä hahmoille. Oli kyllä tosi mielenkiintoista päästä näkemään paikkoja, joista Rowling inspiroitui ja kehitteli niin suuren maailman. Suosittelen lämpimästi Edinburghia, oli tosi kaunis ja viihtyisä kaupunki. Sellainen, johon haluaa palata takaisin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.