Hogmanay – Edinburghin suuri uudenvuodenjuhla

Hogmanay

Edinburghin uudenvuodenjuhlalla on erityinen nimi: Hogmanay. Se tarkoittaa skotin kielellä vuoden viimeistä päivää. Tätä juhlaa olin todistamassa, kun vuosi 2017 vaihtui vuodeksi 2018.

En ollut koskaan kuullutkaan Hogmanaystä ennen kuin poikaystäväni kertoi siitä minulle. Suuri uudenvuodenjuhla Skotlannissa? Kuulostaa hyvältä. Skotlannin suurimmissa kaupungeissa järjestetään kaikissa jonkinlainen uudenvuodenjuhla, mutta Edinburghin Hogmanay on juhlista suurin. Tapahtuman virallisilta sivuilta löytyy lisää tietoa menneestä ja tulevasta uudestavuodesta. Tämä kolmipäiväinen juhla on katufestivaali, johon ottaa osaa noin 150 000 vierailijaa.

Miten Edinburghiin pääsee?

Lontoosta pääsee yöjunalla suoraan Edinburghiin. Me majoituimme kuitenkin osan ajasta Glasgow’ssa, joten otimme puolestaan yöjunan sinne ja uutenavuotena pääsimme noin tunnissa junalla Glasgow’sta Edinburghiin.

Caledonian Sleeper siis vei meidät Englannista Skotlantiin. Uutenavuotena tunnetusti kaikenlainen matkustaminen maksaa maltaita, mutta säästimme kuitenkin pitkän pennin, kun varasimme junasta tavalliset istumapaikat makuupaikkojen sijaan. Myös osittainen majoittuminen Glasgow’ssa säästi rahaa, koska suositummassa Edinburghissa olisi ollut myös moninkertaisesti kalliimpi majoittua koko juhlapyhän ajan.

Scotland 2017 Glasgow, Scotland 20183 Caledonian Sleeper -junat uusitaan vuoden 2018 aikana, joten modernimpi sisustus lienee luvassa. (Kuva: Travel Dave UK.)

Edinburghiin pääsee myös lentämällä. Esimerkiksi Finnairin lennolla pääsee Helsingistä suoraan Edinburghiin, kun Norwegian Airilla lentäessä taas on välipysähdys Helsingin ja Edinburghin välillä.

Saapuupa Edinburghiin sitten millä tavalla tahansa, kannattaa varmistaa, että yöpaikka  on tiedossa ennen uudenvuoden juhlia. Hotellit ovat tuolloin kaupungissa lähes täysin täyteen varattuja.

Kolmen päivän Hogmanay

Torchilight Procession aloitti juhlan 30. joulukuuta. Tällöin suuri soihtukulkue käveli Edinburghin keskustassa ja säkkipilliorkesteri soitti musiikkia taustalla. Olimme juuri palanneet 12-tuntiselta Ylämaiden kiertoajelulta, joten pieni väsymys painoi silmää. Pääsimme onneksi näkemään tilaisuuden alun, kun soihtukulkue aloitti marssinsa.

Edinburgh Hogmanay 2018 Edinburgh Hogmanay 2018 Edinburgh Hogmanay 2018

Näky oli komea, kun noin 20 000 ihmistä käveli soihtujen kanssa Edinburghin keskustassa. Turvallisuuden vuoksi väkijoukot oli rajattu ryhmiin, jotta kaikki eivät samaan aikaan marssineet yhdessä rykelmässä eteenpäin. Illan päätti ilotulitus.

Seuraavana päivänä 31. joulukuuta oli tietenkin suurin juhlapäivä. Kävelimme ympäri Edinburghia fiilistelemässä vuoden viimeistä päivää ja katselemassa Hogmanayn rajattua aluetta päivänvalossa ennen illan juhlahumua.

Edinburgh Hogmanay 2018 Edinburgh Hogmanay 2018
Princess Street päivällä.

Edinburgh Hogmanay 2018
Princess Street Gardens -puisto.

Edinburgh Hogmanay 2018Iltaa varten valmistauduimme nauttimalla kuplivaa juomaa George Streetin The Standing Order Wetherspoonissa. Oli muuten hienoin Wetherspoon, jossa olen koskaan Britanniassa ollut. Upea, kaunis ja historiallinen rakennus. Lattiasta kattoon asti komea.

Illalla saavuimme Hogmanayn alueelle valmiina aloittamaan uudenvuoden pirskeet monien muiden juhlijoiden kanssa. Edinburghin keskustassa sijaitsevalla Princess Streetillä oli menossa Street Party monine esiintyjineen samalla, kun DJ:t soittivat musiikkia yleisölle nurkan takana. Pitkin katua löytyi myös erilaisia kojuja, joista voi ostaa ruokaa ja juomaa. Tämä alue muistutti minua eniten musiikkifestareista.

Edinburgh Hogmanay 2018
Edinburgh Hogmanay 2018 DJ:t soittivat valokupolissa musiikkia juhlaväelle.

Edinburgh Hogmanay 2018

Edinburghin linnan kupeessa järjestettiin Ceilidh Under the Castle, jossa ihmiset saivat tanssia perinteisiä tansseja skottibändin säestämänä. Kiltit vilahtelivat silmissä, ja ihmisillä oli todella hauskaa. Tällaista uudenvuoden viettoa kaipaisin Suomeenkin.

Hogmanay, Edinburgh, Scotland, 2018 24
Sisäänkäynti. Jokaiselle eri alueelle piti näyttää ranneketta päästäkseen sisälle. (Kuva: Travel Dave UK.)

Edinburgh Hogmanay 2018 Edinburgh Hogmanay 2018
Edinburgh Hogmanay 2018 Ceilidh kauempaa katsottuna.

Concert in the Gardens -konsertti järjestettiin Princess Street Gardens -puistossa. Siellä esiintyivät muun muassa The Human League ja Rag’n’Bone Man. En tuntenut kovinkaan monta paikallista esiintyjää ennalta, mutta yleisö näytti kyllä tuntevan.

Ennen illan konserttia puistossa järjestettiin myös tunnin mittainen perhetapahtuma, Bairns Afore. Tämä tapahtuma oli tarkoitettu perheen pienimmille, jotta kaikki voivat ottaa osaa uudenvuoden juhlintaan.

Edinburgh Hogmanay 2018
Edinburgh Hogmanay 2018 Illan pääesiintyjänä oli Rag’n’Bone Man.

Koko illan päätti komea yhdeksän minuutin mittainen ilotulitus Edinburghin linnan katolta, jonka päätteeksi laulettiin perinteinen laulu Auld Lang Syne. Tämän laulun säestyksellä monissa englanninkielisissä maissa toivotetaan hyvästit menneelle vuodelle. Tunnelma oli huikea ja ihmiset olivat hyvällä tuulella. Olipa yksi parhaimmista uudenvuoden juhlista, joissa olen ollut!

Hogmanay, Edinburgh, Scotland, 2018 27
Ilotulitus oli komea näky. (Kuva: Travel Dave UK.)

Viimeisenä juhlapäivänä 1. tammikuuta järjestettiin Loony Dook eli ihmiset pukeutuivat hassuihin asuihin ja kävivät kastautumassa Forthinvuonon (Firth of Forth) jäisessä vedessä.

Tähän hyiseen juhlatilaisuuteen emme ottaneet enää osaa, koska lähdimme jo uudenvuodenaaton yönä takaisin Glasgow’n majoituspaikkaamme. Bussissa oli hyvin railakas meininki ennen kuin väki väsähti juhlintaan. Kaiken kaikkiaan meillä oli oikein onnistunut uusivuosi!

Viimeiset vinkit juhlaan

Kannattaa varata liput ajoissa Hogmanayhin, koska ne menevät kaupaksi nopeasti. Festivaalin eri tapahtumiin myydään erikseen lippuja tai myös kaikkiin tapahtumiin voi ostaa sisäänpääsyn. Hinnat pyörivät muutamista kymmenistä punnista joihinkin satoihin puntiin.

Väkeä tulee Edinburghiin runsaasti ympäri maailman, joten väentungoksia syntyy pakostakin. Joudut todennäköisesti myös kävelemään paljon illan aikana. Varaudu tähän ainakin hyvillä kengillä ja kärsivällisellä asenteella.

Skotlannissa on talvella kylmä. Hogmanayn eri juhlatapahtumat järjestetään ulkotiloissa, joten muista pukeutua lämpimästi.

Käteistä on hyvä varata jo ennalta, koska kaikkiin kojuihin ei voi maksaa kortilla.

Torchlight Procession on juhla, jossa soihdut palavat ja vahaa todennäköisesti lentää päällesi eli älä laita hienointa takkia yllesi, mikäli otat tapahtumaan osaa. Soihduista saattaa myös lentää kipinöitä, joten varovaisuus on valttia.

Lasipulloja ei saa tuoda millekään alueelle, mutta muovipullot ovat ok.

Uudenvuodenaattona ei pääse junalla pois Edinburghista, mutta bussit kulkevat. Tällöinkin kannattaa olla lippujen varauksen kanssa asialla aikaisin.

Toivottavasti tämä blogimerkintä innosti harkitsemaan Hogmanay-tapahtumaa yhtenä mahdollisena vaihtoehtona uudenvuoden juhlintaan. Vuoden vaihtumiseen on vielä hyvin aikaa, mutta Edinburghin Hogmanay on sellainen juhla, joka kannattaa pitää mielessä ja johon on myös hyvä varautua ajoissa.

For auld lang syne, my dear,
For auld lang syne.
We’ll tak a cup o’ kindness yet,
For auld lang syne.
-Robert Burns

***

Kuvat on minun ottamiani, ellen ole toisin maininnut. Osan kuvista on ottanut Travel Dave UK.

***

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

2 kommenttia artikkeliin ”Hogmanay – Edinburghin suuri uudenvuodenjuhla

  1. Mahtavan kuuloiset pirskeet! Täytyy todellakin pitää tämä mielessä ensi vuodenvaihdetta ajatellen. Olen viettänyt yhden uuden vuoden Tokiossa, ja se ilta jäi kyllä lähtemättömästi mieleen – aivan varmasti jäisi myös skottilainen uusi vuosi.

    Tykkää

    • Kiva kuulla että innostuit Hogmanaysta! Oli kyllä mukavat pirskeet siellä. Skotit osaa todellakin juhlimisen jalon taidon. 😀 Tuo uusivuosi Tokiossa kuulostaa muuten myös mahtavalta! Ehkäpä vielä joskus eksyn sinne. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.