Viikko Maltan auringon alla

Viikko Maltan auringon alla

Lokakuussa 2018 suuntasin Suomen pimeyttä pakoon kauniille Maltalle. Syksyinen Malta oli ihanan lämpöinen, karun kaunis ja rustiikkisen romanttinen paikka. Viikon aikana ehti hyvin käydä läpi saaren parhaimmat paikat sekä piipahtaa veneretkellä Cominolla ja Gozolla.

Maltan saarivaltioon kuuluu kolme asuttua saarta, Malta, Gozo ja Comino sekä useita pikkusaaria. Vietimme puolisoni kanssa viikon St. Paul’s Bayssa Maltan pohjoisosassa. Maltan saarella oli myös helppo tutustua eri kohteisiin ja nähtävyyksiin viikon aikana.

Idyllinen St. Paul’s Bay

Maltan pohjoisosassa sijaitsevassa St. Paul’s Bayn rannikkokaupungissa on kiireetön tunnelma. Tämä ei ole syksyisin mikään Maltan suosituin juhlapaikka, mutta kaupungista löytyy joitakin baareja iltaelämän viettoon. Alueella asuu paikallisia ja muualta maahan tulleita, esimerkiksi brittejä.

Malta 2018
Malta 2018Malta 2018 13(Kuva: Travel Dave UK)

Niinä aamuina, kun halusimme vaihtelua hotellin aamupalaan, suuntasimme läheisen Bugibban pääaukion ravintoloihin. Lisää lounas- ja illallisravintoloita löytyy pääkadun varrelta meren vierestä.

Malta 2018 39Bugibban rantakatu. (Kuva: Travel Dave UK)

Malta 2018
Kanaa? Ei vaan jänispaistia. Halusin tilata heti ensimmäisenä iltana maltalaista ruokaa. Maistui vähän kanalta ja oli hieman sitkeää, mutta olihan sitä kokeiltava.

Malta 2018 Ilokseni huomasin, että monissa St. Paul’s Bayn ravintoloissa oli tarjolla gluteenitonta pastaa, joka ei ole mikään itsestäänselvyys reissussa. Tämä simpukkapasta oli taivaallisen hyvää, kuten myös monet muut merelliset ruuat Maltalla.

Malta 2018

St. Paul’s Bay oli rauhallisuudessaan mukava lomakohde. Kolmen tähden hotellimme menetteli hintaansa nähden, mutta ensi kerralla valitsisin joko laadukkaamman hotellin tai Airbnb:n. Hyvä puoli oli, että hotellin lähettyvillä oli muutama minimarketti, joista sai kätevästi ostettua ruokaa ja juomaa hotellihuoneeseen.

Kaunis pääkaupunki Valletta

Vallettasta löytyy erinomaisia ravintoloita, kauniita rakennuksia ja historiallisia nähtävyyksiä. Kaupunki on nimetty Johanniittain ritarikunnan eli Maltan ritarikunnan suurmestarin Jean de la Vallettin mukaan.

Valletta sekä siellä olevat sadat muistomerkit kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Historiannälkäinen löytääkin kaupungista paljon mielenkiintoista nähtävää, kuten 1500-luvulta peräisin olevan Pyhän Johanneksen katedraalin, Grandmaster’s Palacen palatsin tai Barrakkan puutarhat. Mikäli aika riittää, voi kävellä myös Fort St. Elmon linnoitukseen sekä vierailla sotamuseossa.

Kävimme Vallettassa useaan otteeseen matkamme aikana ja ihastuimme siihen joka kerta enemmän. Täällä voi viettää rennosti aikaa kahvilassa, käydä shoppailemassa tai vain nauttia tunnelmasta.

Malta 2018 Malta 2018Malta 2018 Malta 2018

Valletta Food Market on keskeisellä paikalla sijaitseva kaunis viktoriaanisen ajan rakennus, josta löytyy useita erinomaisia ruokapaikkoja. Ruoka ja juomat olivat todella laadukkaita ja palvelu ystävällistä.

Malta 2018 Malta 2018Triton Fountain -suihkulähde iltavalaistuksessa. Vuonna 1959 valmistunut suihkulähde sijaitsee Vallettan kaupunginporttien lähettyvillä.

Yleisesti ottaen Valletta on Maltan keskus, jossa pääsee paikallisen kulttuurin sydämeen. Toki täällä on myös eniten turisteja, mutta syksy ei ollut onneksi yhtä kiireistä aikaa kuin kesä. Valletta on myös sen verran pieni, että siellä on helppo kävellä paikasta toiseen. Kaupungissa kannattaa vaeltaa ja ihmetellä kauniita paikkoja – niitä löytyy riittämiin.

Mdina – hiljainen kaupunki

Historiallinen Mdina eli ”hiljainen kaupunki” on kiehtova päiväretkikohde Maltalla. Mdina on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, ja siellä on kuvattu joitakin Game of Thrones -sarjan jaksoja.

Muurein ympäröidyssä kaupungissa kuljetaan jalkaisin, eikä autoja sallita porttien sisäpuolella. Kaupungissa asuu vähän yli 200 asukasta.

Malta 2018 Useat hevoskyydit ajelivat edestakaisin kaupungin sisäpuolella. Me tyydyimme liikkumaan alueella jalkaisin. Todella mielenkiintoinen paikka, jossa voi hyvin kuvitella matkanneensa ajassa taaksepäin.

Malta 2018
Malta 2018 Malta 2018
Malta 2018 Mdinassa poikkesimme paikallisissa pikkupuodeissa, joissa myydään esimerkiksi käsitöitä ja taidetta. Näimme alueella myös joitakin kutsuvannäköisiä ravintoloita, joissa emme kuitenkaan lounastaneet, koska olimme jo ehtineet syödä aikaisemmin. Harmin paikka, sillä täällä olisi ollut kiva istua pastan ja viinin äärellä.

Mdinassa voi hyvin viettää aikaa kävellen pitkin sokkeloisia teitä. Parasta on vain eksyä rauhassa ja nauttia kokemuksesta.

Uimarantoja ja sininen luola

Golden Bayn ranta sijaitsee Maltan luoteisosassa Melliehan alueella. Kullanhohtoinen hiekkaranta on suosittu lomailijoiden parissa ja sopii hyvin myös lapsiperheille. Lähettyvillä on jokunen hotelli, joten rantalomaa halajavan kannattaa suunnata tänne.

Tulimme bussilla rannan lähettyville nauttimaan mukavasta päivästä, vaikka kauempana pilvet näyttivätkin uhkaavan tummilta. Alueella on ravintola sekä kahvila. Aloin jo tuumia, että jos satun uudelleen tulemaan Maltalle, voisin harkita majoittuvani tällä alueella.

Malta 2018
Malta 2018 Malta 2018
Malta 2018 Malta 2018
Għajn Tuffieħa Bay on kaunis luonnonympäröimä ranta Golden Bay Beachin vieressä kallionkielekkeen toisella puolella.

Malta 2018
Rannalle laskeudutaan alas portaita.

Għajn Tuffieħa Bayhin pääsy vaatii hieman vaivannäköä, mutta on käymisen arvoinen paikka. Kesällä pieni ranta saattaa olla täynnä auringonpalvojia, mutta turistikauden ulkopuolella alueella oli rauhallista.

Blue Grotto eli sininen luola sijaitsee Maltan saaren eteläpuolella. Kivikaarestaan tunnettu luola on suosittu kohde, jonne tehdään vene- ja sukellusretkiä, ja alueella on myös muita samankaltaisia luolia.

Malta 2018
Auringonvalon vaikutuksesta luolat kylpevät sinisen eri sävyissä heijastaen turkoosin meriveden väriä.

Kävimme ihailemassa Blue Grottoa ylhäältä kalliolta. Tämä onkin hyvä paikka käydä nappaamassa parhaimmat lomakuvat. Lähettyville pääsee bussilla.

Veneretki Cominolle ja Gozolle

Välimerellisellä Maltalla kannattaa ehdottomasti vierailla myös lähisaarilla. St. Paul’s Baysta pääsee helposti meriretkelle eri matkailuyritysten veneillä. Matka on hyvä varata esimerkiksi päivää tai paria aikaisemmin, täten varmistat paikkasi veneessä.

Bugibban rantakadulla seissyt myyjä suositteli meille parhainta päivää lähteä retkelle, jotta sää olisi täydellinen. Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta retkipäivänämme, joten myyjä oli oikeassa. Hyvästä asiakaspalvelusta jää joka kerta positiivinen mieli.

Malta 2018

Veneestä sai istumapaikan periaatteella nopeat syövät hitaat. Olimme paikalla aikaisin ja veneen kannella olikin mukava istua menomatkalla. Veneessä oli kahvila ja wc.

Meriretki ei mennyt omalta osaltani ihan nappiin. Menomatkalla meduusa poltti käsivarttani, kun kävin uimassa Crystal Lagoonilla. Kokemus tämäkin, mutta silloin ei huumorin kukka kukkinut. Meduusan polttamaan paras ensiapulääke on etikka, jota veneen henkilökunnalla oli onneksi mukana reissussa.

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta merimatkan pysäkit olivat palkitsevia kohteita. Cominolla ehdimme piipahtaa noin puolentoista tunnin ajan, ja Gozolla vierähti useampi tunti.

Malta 2018
Crystal Lagoon.

Malta 2018 Suosittu Blue Lagoon. Aurinko porotti, ruoka- ja juomakojuista pauhasi bilemusiikki ja kaikki olivat hyvällä tuulella.

Malta 2018Malta 2018 Gozon satamasta, Mġarrista, pääsi kulkemaan omatoimisesti bussilla minne halusi tai vaihtoehtoisesti veneretken järjestämällä autokyydillä tiettyihin kohteisiin. Maltalta hankitut bussikorttimme toimivat myös Gozolla, joten suuntasimme bussilla suoraan saaren pääkaupunkiin Victoriaan.

. Malta 2018
Victorian keskustassa St. Georgen basilikan lähettyvillä riitti vilskettä. Alueella on kivoja ravintoloita ja pikkuputiikkeja.

Malta 2018 Tunnelmallisilla kujilla oli rauhallista kävellä.

Malta 2018
Victoria muistutti kapeine katuineen Mdinan hiljaista kaupunkia.

Malta 2018 Cittadellan keskiaikainen linnoitus on yksi suosituimpia nähtävyyksiä Victoriassa.

Malta 2018
Linnoituksesta avautuvat hyvät näkymät Victoriaan.

Malta 2018 Paikalliset juustopasteijat olivat täydellisiä energiapommeja nälän helpotukseen ennen varsinaista lounasta.

Gozo on hyvin samankaltainen kuin Malta, viehättävä saari karuine luontoineen ja vaaleankeltaisine kalkkikivirakennuksineen. Aika vierähti Gozolla nopeasti – niin nopeasti, että juoksimme lopulta sataman ravintolasta ruokaboksiemme kanssa veneelle. Olikin kiva koettaa löytää oikea vene, kun niitä löytyi satamasta useampia. Loppujen lopuksi paikansimme oikean veneen ja pääsimme palaamaan Maltan saarelle.

Julkinen liikenne

Julkisen liikenteen bussit kulkevat hyvin saaren eri kolkkiin, mutta bussiaikataulut elävät omaa elämäänsä. Varaudu siis odottamaan. Pidä mukana ainakin vesipullo ja jotakin pikkupurtavaa, jotta vältyt turhalta tuskastumiselta odottaessasi. 😀

Bussimatkan voi maksaa käteisellä kuljettajalle. Hinnat ovat talvisin 1,50 euroa, kesäisin 2 euroa ja yöllä 3 euroa.

Toinen vaihtoehto on bussikortti, jonka voit valita kolmesta erihintaisesta vaihtoehdosta.  Lisätietoa hinnoista saat Malta Public Transport -sivustolta. Valitsimme 15 euron kortit, joiden ansiosta hinta per matka oli hieman edullisempi kuin käteishinta. Bussikortteja myydään useissa eri kaupoissa ja kioskeissa. Me hankimme bussikorttimme WHSmith -liikkeestä St. Paul’s Baysta.

Malta 2018
Malta 2018

Näppärä bussikortti toimi hyvin koko viikon ajan.

Malta 2018
Tie vei eri paikkoihin. Niin kuin silloin, kun hyppäsimme pois bussin kyydistä vähän aikaisemmin kuin piti ja saimme kävellä pitkän matkan kohteeseemme. Live and learn.

Malta kiinnostaa varmasti historian ja luonnonystäviä, mutta on samaan aikaan myös lapsiystävällinen. Hinnat olivat hieman Suomen hintoja edullisemmat, liikkuminen oli helppoa (joskin toisinaan hidasta) ja leppoisa syysaurinko lämmitti meille noin 25 asteen ilmat koko viikoksi. Täällä pääsi oikein hyvin lomatunnelmaan, ja voisin hyvin kuvitella käyväni Maltalla vielä joskus toistekin.

Oletko sinä harkinnut matkaa Maltalle? Laita kommenttia, mikäli blogimerkintä herätti ajatuksia.

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

***

Kaikki kuvat ovat minun ottamiani, ellen ole toisin maininnut. Osan kuvista on ottanut Travel Dave UK.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.