New York viidessä päivässä

New York viidessä päivässä

Viisi päivää New Yorkissa. Mitä sinä aikana ehtii tehdä? Reissustani New Yorkiin on jo ehtinyt vierähtää tovi, mutta päätin vihdoin kirjoittaa tänne kokemuksista tässä suuressa valojen värittämässä, äänekkäässä ja eläväisessä kaupungissa.

”New York, New York” soi kieltämättä päässä, kun lentokone kiihdytti Heathrow’n lentokentän kiitoradalla. Lensimme puolisoni kanssa Lontoosta New Yorkiin perinteisellä British Airwaysin Boeing 747 -koneella, jossa oli erinomainen palvelu. Lennot nappasimme reippaalla 300 punnalla, joten diili sopi omaan budjettiin.

New York 2018

Olimme olleet reissussa jo kaksi viikkoa, ensin Maltalla ja sitten Kreetalla. Päästessämme New Yorkiin olin muutaman ensimmäisen päivän täysin jetlagin väsyttämä ja muutenkin flunssainen. New Yorkissa oli lokakuu ja puissa riitti vielä syksyn värejä ihailtavaksi, mutta välillä tuuli puhalsi niin kylmästi ja armottomasti, että  tiesi talven tekevän tuloaan.

Viimeksi olin Amerikassa vuonna 2010 nuorena kaksikymppisenä. Vietin neljä kuukautta keskellä Wisconsinin kuumaa, kosteaa ja tornadojen täyteistä kesää ja koin jonkinlaisen Midwest-kulttuurishokin.

Tällä kertaa olin keskellä Manhattania ja kaikkia niitä paikkoja, jotka olen nähnyt vain elokuvissa. Olihan se upeaa. Seisoin keskellä pilvenpiirtäjiä ja tunsin olevani pieni muurahainen kaikkien muiden joukossa.

New York 2018 Ensimmäinen näky, kun pääsi JFK:n lentokentältä jonnekin päin Manhattania: keltaisten taksien jono.

Varaa rahaa majoitukseen

Tämä oli ensimmäinen reissuni New Yorkiin, enkä ole aikaisemmin etsinyt majoitusta kaupungista. Saimme onneksi puolisoni kanssa yöpyä tutun luona Manhattanilla, joten majoitus ei maksanut meille mitään. Olimme kyllä ehtineet ennalta katsoa majoitusta lähihotelleista, ja kylläpä oli suolaiset hinnat.

New York 2018
Pakollinen big apple -kuva. 😀

Kuudesta yöstä perus neljän tähden hotellissa Manhattanilla saa helposti pulittaa pari tuhatta dollaria. Varmaan muilla alueilla voi majoittautua hiukan edullisemmalla hinnalla, mutta halusimme olla keskeisellä paikalla. Pitää siis säästää rahaa, jos uudelleen mielii New Yorkiin, koska sitten ei meilläkään ole enää ilmaista yösijaa saatavilla.

New York 2018 Manhattanin pilvenpiirtäjät näyttävät parhaalta toisesta pilvenpiirtäjästä katsottuna.

Liikkuminen New Yorkissa

Viisi päivää New Yorkissa riittää vain pieneen pintaraapaisuun tässä suuressa kaupungissa, joten turha stressata liikaa. Kunhan käy niissä paikoissa, joissa ehtii ja joihin jaksaa lähteä.

New York 2018
Metrolla pääsee hyvin kiertämään ympäri kaupunkia, ja kävellen on myös helppo päästä määränpäähän.

Lisäksi New Yorkissa voi lähteä bussikierrokselle. En muista koskaan kokeilleeni missään kohteessa Hop On Hop Off -bussia, niin ajattelin että miksipä ei. 48 tunnin kiertoajeluun kuului Downtown-kierros sekä Uptown ja Harlem -kierros. Voit ostaa liput netistä tai paikan päältä. Times Squaren alueella et voi välttyä  lippumyyjiltä, jos haluat bussikierrokselle. Hinnat vaihtelevat, parhaiten ne saa selville yrityksen kotisivuilta.

New York 2018 Turret tulee, varokaa!

Ehdimme nähdä kahdella eri bussikierroksella melko hyvin kaupungin eri osia, mikä oli aikaa jees tällaisella vajaan viikon reissulla.

New York 2018

Bussikierroksella on kiva bongailla hienoja rakennuksia. Näen aina tv-sarjoissa ja elokuvissa noita parvekkeita, joista pääsee kulkemaan tikkaita pitkin ylös ja alas.

New York 2018

Pikaruokaketjuja löytyy New Yorkista kylki kyljen. Muutamassa tuli käytyä, vaikka Wendy’s ei tainnut olla yksi niistä. Mutta McDonald’sin burgerit maistuu Amerikassa kyllä niin paljon paremmalta kuin Suomessa.

New York 2018Dunkin’ Donutsin donitseja piti myös käydä maistelemassa.

Keskeisiä paikkoja

Kokosin tähän joitakin keskeisiä paikkoja, joissa kävimme visiitillämme. Jos olet menossa ensimmäistä kertaa New Yorkiin, näissä paikoissa kannattaa ainakin käydä.

Times Square

Manhattanin  varmaan tunnetuin alue on Times Square. Valot välkkyvät ja ihmisvilinä on loputon. Täällä pääset shoppailemaan sydämesi kyllyydestä.

New York 2018 New York 2018 New York 2018

Times Squarella voi kiivetä portaita pitkin korokkeelle, josta saa parempia kuvia. Täällä on aina muutama muukin ottamassa selfieitä samaan aikaan.

Empire State Building

Kuuluisa maamerkki ja tunnettu pilvenpiirtäjä Empire State Building on 102-kerroksinen ja 381 metrin korkuinen (maston kanssa 449 m). Sen voi nähdä aika lailla joka puolelta Manhattania, erityisen hyvin eri kattobaareista.

New York 2018 New York 2018

Rakennuksen toisen kerroksen museossa voi nähdä historiaa rakentamisen ajalta.

New York 2018New York 2018 New York 2018 New York 2018 New York 2018

Lippuvaihtoehtoja Empire State Buildingiin on erilaisia. Meillä oli käytössä New York CityPASS-liput, joilla pääsee katsomaan eri nähtävyyksiä (kuusi kohdetta). Empire State Building on yksi näistä. Lipun hinta on tällä hetkellä n. 124 € aikuiselta. (Myös edullisempi vaihtoehto on mahdollinen.) Koin lipun hyödylliseksi, koska yksittäin ostettuna liput eri paikkoihin voivat olla hyvinkin hintavia, ja pääsimme näin vierailemaan eri paikoissa lyhyessä ajassa näppärästi.

Rockefeller Center 

Tämän yhteensä 19 pilvenpiirtäjän kokonaisuuden on rakennuttanut aikoinaan Rockefellerien suku vuosien 1932–1939 aikana.

New York 20181251 Avenue of the Americas on yksi Rockefellerien rakennuttamia rakennuksia. Etualalla on hienoja suihkulähteitä.

New York 2018 Kiersimme 30 Rockefeller Plazan komeassa ala-aulassa. Tässä rakennuksessa kuvataan NBC Studiosin ohjelmia, esimerkiksi legendaarista Saturday Night Live -show’ta, The Tonight Show starring Jimmy Fallon ja Late Night with Seth Meyers. Täältä saa myös kivoja kotiintuomisia studion kaupasta.

New York 2018 New York 2018

Talvisaikaan luistelusta innostuneiden kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa The Rink at Rockefeller Center. Sopii hyvin lapsille ja aikuisille.

New York 2018 New York 2018 Tästä tuli ihan Yksin kotona 2 mieleen. 😀

New York 2018 Sixth Avenuella lähellä Rockefeller Centeriä voi käydä ihailemassa australialaispariskunnan Gillie ja Marc Schattnerin pronssisia veistoksia Paparazzi Dogman & Paparazzi Rabbitgirl. Taideinstallaation tarkoituksena on saada ihmiset keskustelemaan keskenään, ja veistosten luona on suotavaa ottaa valokuvia.

Lopuksi vielä katukuvaa lähettyviltä:

New York 2018New York 2018

Flatiron Building

87-metrinen Flatiron Building on yksi New Yorkin vanhimmista pilvenpiirtäjistä. Kolmionmuotoinen rakennus on huomiotaherättävä, ja olen ainakin itse bongannut sen usein elokuvista ja sarjoista nopealta vilahdukselta. Alkuperäiseltä nimeltään Fuller Building -rakennuksen suunnitteli chicagolainen arkkitehti Daniel Burnham. Rakennus on suosittu valokuvauskohde, joten tässäpä yksi tärppi omien reissujensa dokumentointiin.

New York 2018 New York 2018 Vastapäätä rakennusta voi istuskella ja katsella katukuvaa.

Grand Central Terminal

Upea rautatie- ja metroasema Grand Central Terminal valmistui virallisesti vuonna 1913 korvaten sitä edeltävän samannimisen aseman. Täällä kannattaa käydä fiilistelemässä tunnelmaa, jos yhtään pitää minkäänlaisista arkkitehtuurisesti hienoista rakennuksista. Täällä on myös reippaasti kauppoja ja ravintoloita.

New York 2018 New York 2018 New York 2018

Fearless Girl Statue

Pronssinen veistos Fearles Girl Statue eli peloton tyttö edustaa työpaikkojen sukupuolten tasa-arvoa ja tarkoituksena on rohkaista yrityksiä palkkaamaan johtoryhmäänsä enemmän naisia. Kristen Visbalin tekemä veistos sijaitsee Manhattanin Financial Districtissä.

New York 2018  New York 2018 Suositun veistoksen luona parveilee usein ihmisiä ottamassa kuvia.

Lähiympäristössä voi myös ihailla näitä näkymiä:

New York 2018

World Trade Center Transportation Hub ja osa Oculus-rakennuksen kattoa.

New York 2018Zuccoti Park -puistossa pääsee ihastelemaan Rose III -taideteosta.

Brookefield Place

Lower Manhattanilla, Hudsonjoen varrella sijaitsee Brookefield Place -rakennuskompleksi, johon kuuluu neljä eri toimistorakennusta. Esimerkiksi The Times -lehden toimitus sijaitsee täällä. Alueella on myös merkkivaateliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. 

New York 2018 New York 2018Kuvassa oleva rakennus on arkkitehtuurisesti upea ja jo pelkästään sen kauneuden vuoksi vierailun arvoinen. Myös Hudsonjoen varrella oleva alue on hyvin kaunis, ja täällä näkee niin ihmisiä bisnesspuvuissaan kuin hölkkääjiä.

New York 2018 New York 2018

Central Park

Keskellä Manhattania sijaitsee tunnettu Central Park -puisto. Noin 3,4 neliökilometrin laajuisesta puistosta löytyy aina tekemistä, oli sitten kesä tai talvi. Kesäisin puistossa pääsee pyöräilemään, soutelemaan ja ratsastamaan. Talvella alueella on kaksi eri luistelukenttää kokeneille luistelijoille ja virkistyskäyttöön.

New York 2018 New York 2018 New York 2018

Baldevere Castle rakennettiin Vista Rockin päälle 2000-luvulla.

New York 2018 New York 2018

Alueella pääsee myös istuskelemaan ravintolassa, jos ei halua tuoda omia eväitä mukaan.

Puisto oli itselleni yksi kohokohdista – onhan tämä legendaarinen paikka, jossa on kuvattu niin monta elokuvaa. Lisäksi oli ihanaa päästä välillä luonnon helmaan kaiken betonipaljouden keskeltä. Oli kiva katsella, kuinka ihmiset viettivät lauantaita perheidensä kanssa puistossa palloa potkien tai frisbeetä heitellen, pariskunnat kävelivät käsi kädessä, lenkkeilijät suhahtelivat ohitse ja koiranulkoiluttajat nauttivat päivästä. Central Park on hyvällä säällä oikein hyvä vierailukohde, eikä maksa mitään.

Tiffany & Co.

New Yorkissa on kolme eri Tiffanyn liikettä, minä kävin 5th Avenuen lippulaivamyymälässä.

New York 2018

Pitihän minun käydä tässä kuuluisassa koruliikkeessä. Koko paikka henkii vanhanaikaista charmia aina hissinkuljettajaa myöten. Korun lisäksi sain täältä ihanan muiston lämpimästä asiakaspalvelijasta, joka jaksoi ihmetellä, miten olen tullut Suomesta asti heidän liikkeeseensä.

Huomasin myös, että Tiffanylle oli avattu yläkertaan kahvila, the Blue Box Cafe, josta saa aamiaista ja lounasta. Pöytävaraus on tehtävä ennalta. Kahvila on tällä hetkellä remontissa ja avataan uudelleen 2021.

New York 2018 New York 2018
Matkaan tarttui kaulakoru.

Guggenheim

Modernin taiteen ja nykytaiteen museo Solomon R. Guggenheim löytyy Upper East Siden alueelta Manhattanilta. Museo avattiin vuonna 1939. Jos pitää nykytaiteesta, kannattaa vierailla täällä. Itselleni ei ihan auennut taidenäyttely, jota kävimme reissumme aikana katsomassa, mutta tulipahan vierailtua tässäkin hienossa arkkitehtuurisessa luomuksessa.

New York 2018 New York 2018

Metropolitan Museum of Art

Tässä Yhdysvaltojen suurimmassa museossa on taidetta monipuolisesti esillä noin seitsemällä eri  osastolla. Taidetta löytyy Amerikan lisäksi esim. Egyptistä, Afrikasta, Aasiasta ja Bysantin ajalta. Jos pidät perinteisestä taiteesta, tämä on sinun paikkasi. Itse pidin tästä paikasta huomattavasti enemmän kuin Guggenheimista.

New York 2018 New York 2018 New York 2018

Ruoka ja juoma

Alla on muutamia ruokapaikkoja ja drinkkibaareja, joissa kävimme matkallamme.

Chelsea Market

Chelsea Marketissa on useita ravintoloita sekä putiikkeja, joissa myydään ruokaa. Hyvä paikka käydä hengailemassa, syömässä ja juomassa.

New York 2018 New York 2018 New York 2018 New York 2018Halloweenin aikaan täällä todella osattiin koristella koko paikka täyteen hirviöitä ja muita outouksia.

Lähettyvillä myös:

New York 2018 High Line: Entinen junarata, joka on muutettu lähes 10 metrin korkeudella olevaksi puistoalueeksi.

Burger & Lobster

Ketjuravintolalla on muutama ravintola New Yorkissa, me kävimme Midtownin omassa. Tarjolla on nimensä mukaisesti burgereita ja hummeria ja tietysti muutakin hyvää purtavaa.

New York 2018
New York 2018

E.A.T.

Ihastuttava kahvila, jossa kävimme haukkaamassa lounasta kesken pitkän kävelypäivän. Täältä saa bageleita ja kaikenlaisia makeita herkkuja. Huomasin myöhemmin, että tämä kahvila oli kuvauspaikkana ainakin Billions-sarjassa.

New York 2018
New York 2018 New York 2018

The Press Lounge

Ink48 Hotel -hotellin katolla sijaitsevassa Press Loungessa on tarjolla on ihania coctaileja sekä viiniä, olutta ja pikkupurtavaa. Näköalat ovat upeat sekä sisä- että ulkopuolelta. Huomaathan, että ikäraja on 21 ja pukukoodi elegant casual.

New York 2018 New York 2018

230 Fifth Rooftop Bar

Tässä kattobaarissa on ulkopuolella ”puutarhamainen” miljöö ja sisäpuolella elegantti sisustus. Täällä voi nauttia happy hourista, brunssista tai muuten vain ihastella maisemia lasillisen ääressä. Ikäraja on 21, sitä nuoremmat saavat tulla vanhempien kanssa paikalle vain tiettyinä aikoina. Pukukoodi upscale casual (ei urheiluvaatteita yms.).

New York 2018 New York 2018

Tässäpä tämä tällä kertaa. New Yorkissa on mielenkiintoisia paikkoja vaikka millä mitalla, ja minä ehdin käydä viidessä päivässä näissä paikoissa. Kommentit ja kysymykset ovat aina tervetulleita!

***

Jos pidit lukemastasi, voit seurata matkojani Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.